Airbus werkt aan autonome vliegende taxi’s

We horen de laatste tijd veel over zelfrijdende auto’s, maar vroeger hoopten we nog dat we ooit vliegende auto’s zouden krijgen. Airbus wil iets dergelijks maken: autonome, vliegende taxi’s. Deze voertuigen zouden speciaal voor gebieden waar veel gebouwen staan, veel mensen wonen en het verkeer een serieus probleem is, gemaakt zijn.

Airbus wil een prototype van deze taxi’s volgend jaar al laten vliegen. Dat klinkt ambitieus, maar volgens Rodin Lyasoff, projectleider bij de A3-divise van Airbus die aan het project werken, is dat zeker haalbaar. De individuele onderdelen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk al voor een groot deel aanwezig. Voor Vahana, de codenaam die de taxi’s hebben meegekregen, zijn er onder meer batterijen, een motor en een aantal basisonderdelen nodig.

Grootste uitdaging is voorlopig nog het maken van het systeem om obstakels te vermijden. Dit soort systemen zien we al in autonome auto’s als die van Google. Daarmee kunnen de auto’s over de wegen navigeren. Eenzelfde soort systeem moet ook in de Vahana komen, maar dan geoptimaliseerd voor de lucht.

De taxi’s moeten overigens zowel passagiers als vracht mee kunnen nemen. Komt er veel vraag naar dit soort voertuigen, dan kunnen er volgens Lyasoff miljoenen Vahana’s over de wereld komen. Maar op dit moment loopt Airbus nog tegen één groot obstakel aan: niemand wil dit voertuig boven een bewoond gebied laten testen. Gelukkig is er wel een beetje hoop, want vanaf 2017 mag Airbus een drone-bezorgservice gaan testen boven de campus van de National University in Singapore. In de toekomst mag de Vahana daar misschien ook wel testen.

Airbus

Toekomst

In de toekomst moet Vahana het begin zijn van een serie autonome voertuigen die passagiers vervoeren. Airbus noemt dit de ‘CityAirbus’. De taxi’s zouden te boeken zijn via een smartphone en passagiers zouden aan boord kunnen gaan bij een helipad. Iedere CityAirbus zou gedeeld worden met andere passagiers, waardoor de kosten lager worden.

CityAirbus