De vliegende auto komt eraan! Airbus wil prototype eind 2017 af hebben

Voor veel mensen zijn autonome auto’s al een droom die uitkomt, maar sommigen kijken nog verder dan dat. Bijvoorbeeld de Airbus Group. Zij willen namelijk een autonome vliegende auto maken. Het prototype moet volgens de CEO van het bedrijf aan het einde van dit jaar al klaar zijn, meldt Reuters.

Als we geluk hebben kunnen we met een paar jaar dus misschien wel met een vliegende auto naar het werk. Voordeel hiervan – en ook de reden dat Airbus met het project aan de gang gaat – is dat we geen files meer hebben op de wegen. Vorig jaar vormde Airbus al een aparte afdeling genaamd Urban Air Mobility, die concepten als het vervoeren van mensen in een helikopterachtig voertuig onderzoekt. De bedoeling is dat mensen een plaats reserveren via een app, net als bij platformen die je auto’s laat delen.

Schone voertuigen

“Honderd jaar geleden ging het vervoer de grond in, nu hebben we de middelen om juist boven de grond te gaan”, vertelt CEO Tom Enders. Ambitieus is hij in ieder geval wel. Hij hoopt aan het einde van het jaar namelijk een demonstratie te kunnen geven van een voertuig dat één persoon kan vervoeren. “We zitten nu nog in de experimentele fase, maar we nemen deze ontwikkeling erg serieus”, stelt Enders.

De bedoeling is overigens wel dat de voertuigen schoon worden, zodat steden niet verder vervuild worden. Daarnaast moet het voertuig voordelen opleveren voor steden: ze moeten namelijk de kosten drukken voor de infrastructuur. “Als je vliegt, hoef je geen miljarden te besteden aan bruggen en wegen.”