AIRO armband analyseert real-time wat je gegeten hebt

Het strijdveld der activity trackers kan een interessante aanvulling tegemoet zien: de AIRO armband. Naast slaap, aantal stappen en stressniveau moet de ‘wearable’ namelijk ook in staat zijn om  te analyseren wat je zoal gegeten hebt, gedurende de dag.

Met de nieuwe armband wil het team van AIRO dus niet alleen de strijd aan met activity trackers als de Fitbit, Jawbone Up of Nike FuelBand, maar wil het ook een einde maken aan klassieke voedingsdagboekjes.

Het geheime wapen is in dit geval een spectrometer, een sensor die de intensiteit van lichtdoorlating kan bepalen. Omdat verschillende voedselgroepen verschillende waarden hebben, zou de AIRO op basis van licht dus kunnen bepalen hoeveel calorieën je per dag hebt gegeten én welke groepen (vitamines, vetten, mineralen, koolhydraten) je het meest binnen krijgt.

As your body breaks the food down, the sensor can detect the amount of light that passes through the blood based on green, red and infrared patterns.

http://youtu.be/NAb9gLuYoDg

Hoewel dit al tamelijk geavanceerd klinkt, is het team nog niet tevreden. Want de technologie is voor het grootste deel immers nog steeds een schatting en alles behalve accuraat. Daarnaast is het met de huidige technologie en algoritmes nog niet mogelijk om onderscheid te maken tussen de voeding. De armband ziet dus geen verschil – behalve voedingswaarde – tussen een patatje joppie en een bak sla.

Juist die laatste stap maakt bij het zoeken van een gezond eetpatroon juist het verschil: uit welke voeding worden de voedingswaarden gehaald?

De AIRO armband is vooralsnog niet meer dan een concept, maar het team werkt hard aan een productlancering in het najaar van 2014. Mocht je hen in dat proces een hart onder de riem willen steken en op weg helpen, kun je een armband voorbestellen voor $149.