‘AIVD onderzoekt mogelijke Chinese spionage via Huawei’

Huawei

Huawei staat al ruim een jaar in het middelpunt van verdenkingen over Chinese spionage via apparatuur van het bedrijf. Hoewel het tot nu toe vooral de Verenigde Staten waren die hierover spraken, zouden er nu ook in Nederland vermoedens zijn van spionage. De AIVD doet hier onderzoek naar, stellen inlichtingenbronnen tegenover de Volkskrant.

Volgens de bronnen heeft Huawei een verborgen achterdeur naar de klantgegevens van één van drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD zou nu onderzoek doen of er een link is met spionage door de Chinese overheid.

De inlichtingendienst wil tegenover de krant echter niet reageren op de berichtgeving. Ook de telecomproviders laten weinig weten. Vodafone/Ziggo en KPN zeggen niet inhoudelijk te willen reageren. T-Mobile/Tele2 laat weten niet op de hoogte te zijn van een operatie waar de AIVD bij betrokken is.

Huawei zelf zegt via een woordvoerder opnieuw dat het niet meewerkt aan spionage. “We blijven investeren en innoveren om de deur dicht te houden voor overheden of partijen die ons netwerk willen gebruiken voor activiteiten die de cybersecurity in gevaar brengen.” Ook eerdere beschuldigingen door andere landen werden altijd door het bedrijf ontkend.

Toekomstig beleid

Diverse landen zijn al enige tijd bang dat Huawei door de Chinese overheid gebruikt wordt voor spionage. De Verenigde Staten lobbyt daarom ook bij zijn bondgenoten om een ban in te stellen. Zelf heeft dat land dat al gedaan. Australië, Japan en Nieuw-Zeeland hebben het bedrijf ook in de ban gedaan.

Probleem is echter dat Huawei een belangrijke speler is als het gaat om telecominfrastructuren, bijvoorbeeld voor het snellere 5G. Het bedrijf levert daarnaast relatief goedkope producten. In Nederland moet dan ook nog een beslissing genomen worden door de overheid over eventuele deelname van Huawei bij de aanleg van 5G.

Het kabinet wacht daarbij op een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat nu de risico’s op spionage door Huawei bij telecompartijen inventariseert. Over twee weken moet er een beslissing komen over het beleid.

Foto: Shutterstock.com