DIY assistent: Ik bouwde mijn eigen Google Home met de AIY Voice Kit en een Raspberry Pi

AIY Voice Project Google Home

Google introduceerde de Google Home al in 2016, maar vooralsnog is hij hier nog niet op de markt. Houd je echter van dit soort slimme gadgets, zoals ondergetekende, dan is het een optie om er zelf eentje van karton te maken. Dat doe je met de AIY Voice Kit – een DIY-pakket gemaakt in samenwerking met Google – en een Raspberry Pi. Ik bouwde mijn eigen Google Home en probeerde het een week uit.

Het bouwen van je eigen Google Home is eenvoudiger dan het lijkt. Je hebt nodig: een AIY Voice Kit (29,95 bij Kiwi Electronics), een Raspberry Pi (37,95 bij diverse winkels verkrijgbaar) en een microSD-kaart.

Zodra je deze onderdelen in huis hebt, is het eigenlijk niet zo heel ingewikkeld om het geheel in elkaar te zetten. Je begint met het downloaden van een zogenaamde image, die je op de microSD-kaart zet. Daarna zet je alle bijgeleverde hardware in elkaar en vouw je het doosje. De laatste stap is het geheel in elkaar zetten, het apparaat aansluiten op je computer en controleren of hij werkt. Is dat het geval, dan heb je nu een volledig werkende Google Home in huis, maar dan in een kartonnen doosje.

Een week met de Google Home

Zoals gezegd heb ik de AIY Voice Kit in huis gehaald, die nu bovenop mijn televisiekast in de woonkamer staat. De werking van het apparaat is vrij eenvoudig. Je begint je vraag met “OK, Google” of “Hé Google”, zodat het apparaat luistert. Als er bovenop een blauwe lamp aangaat, dan luistert de Google Assistant naar je. Vervolgens stel je je vraag of geef je een opdracht. De lamp gaat blauw knipperen, wat betekent dat het apparaat aan het ‘denken’ is. Zodra hij klaar is, krijg je antwoord en wordt je opdracht uitgevoerd.

AIY Voice Project Google Home

Ik moet zeggen: mijn ervaringen zijn meer dan goed. Opvallend is dat dit apparaat soms beter werkt dan de Google Assistant op mijn telefoon (ik heb een Google Pixel). Het is me meer dan eens gebeurd dat ik het licht uit wilde schakelen, en de Assistant op mijn telefoon me niet begreep of niet alle lampen uitdeed. Vroeg ik het aan de AIY Voice Kit, dan ging het wel in een keer goed.

Ook is het bereik van het apparaat opvallend. Waar ik soms tegen mijn telefoon sta te schreeuwen om gehoord te worden (vooral als je er niet direct naast zit), weet de kartonnen Google Home me eigenlijk altijd wel te horen. Toegegeven, ik heb geen gigantisch huis. Maar een microfoon is best goed als hij je vanuit een andere kamer weet te verstaan, terwijl je op een normaal volume praat. En dat is handig, want dan kan ik lekker in bed blijven liggen als ik vergeten ben het licht uit te doen in de woonkamer.

Stel geen moeilijke vragen

De AIY Voice Kit kan verder vrijwel alles wat een ‘echte’ Google Home ook kan. Denk dus aan het besturen van andere slimme apparaten in huis – in mijn geval slimme verlichting van zowel Philips Hue als IKEA en een Nest – het beantwoorden van vragen en het spelen van grappige spelletjes. Ook kan het apparaat timers instellen en grapjes maken. Misschien niet de meest belangrijke functies, maar toch best handig.

Eén ding is echter wel duidelijk geworden: stel geen ingewikkelde vragen aan dit apparaat. Vraag je bijvoorbeeld hoeveel de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar Londen kost, dan lijkt hij vast te lopen. Logisch, want het apparaat moet heel wat informatie opvragen. Welke vluchten zijn er immers? En wat kosten die? Is er een tijdstip waarop ze goedkoper zijn? Misschien dat het ook gewoon lang duurde voor alle informatie verzameld was, maar hier trokken we uiteindelijk de stekker uit het doosje om ‘m opnieuw op te starten. Of de Google Home ook dit soort problemen vertoont, weet ik niet. Ik heb immers geen vergelijkingsmateriaal.

Ander klein nadeel is dat de AIY Voice Kit niet altijd even goed reageert. Soms luistert het apparaat niet als je er naar praat en soms reageert hij op de televisie. En geloof me, je schrikt je dood als dat kartonnen doosje opeens begint te beatboxen (ja, dat kan de Google Assistant!) als jij rustig in bed televisie ligt te kijken. Er zitten soms dus wat kleine bugs in.

AIY Voice Project Google Home

Hobbyisten

De AIY Voice Kit echter een goede optie als je een slimme speaker in huis wilt halen. Momenteel zijn de opties immers beperkt. Er zijn telefoons die de Google Assistant al wel hebben, maar dan moet je wel de taalinstellingen van je telefoon veranderen naar het Engels, wat niet iedereen wil. Verder is de Amazon Echo inmiddels in Nederland te koop via de Duitse website van Amazon. Slimme speakers zijn op dit moment nog niet op de markt in Nederland. De Google Home is hier niet verkrijgbaar en de Apple HomePod moet nog verschijnen.

Dit is een manier om toch een slimme speaker in huis te halen, ook als je niet direct 100 euro of meer wilt neerleggen voor een dergelijk apparaat. Het geheel kost je namelijk 67,90 euro, exclusief de microSD-kaart. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de Google Assistant vooralsnog geen Nederlands spreekt. Je zult dus altijd in het Engels tegen het apparaat moeten praten.

Daarnaast is de AIY Voice Kit met name gericht op hobbyisten. Je kunt er voor kiezen om alleen de standaard image te installeren, waardoor het apparaat gewoon zal werken. Maar voor de liefhebber met wat meer programmeerkennis is het ook mogelijk om er zelf mee te spelen. Je kunt het apparaat bijvoorbeeld nieuwe dingen gaan leren, mocht je dat leuk vinden, of ervoor zorgen dat het nog meer slimme apparaten in huis aan kan sturen.

Zelf aan de slag

Zoals gezegd heb je wel een aantal dingen nodig voor je kunt beginnen met de AIY Voice Kit. Dat zijn: de Voice Kit, een Raspberry Pi 2 of 3, een microSD-kaart, een schroevendraaier en plakband.

Bij de Voice Kit wordt een volledige handleiding – in het Engels – geleverd, die geschreven is door MagPi. MagPi is een tijdschrift over de Raspberry Pi en zij hebben het apparaat in het verleden gratis weggegeven bij hun tijdschrift. Mocht je de handleiding van tevoren willen bekijken of hem liever vanaf een scherm lezen, dan kun je deze ook gratis online inzien. Hierin staat stap voor stap met afbeeldingen uitgelegd wat je precies moet doen.

AIY Voice Project Google Home