Albert Heijn opent eerste supermarkt zonder caissières

In Amsterdam is vanochtend de eerste Albert Heijn geopend waarbij er niemand achter de kassa staat, dat maakte de winkelketen gisteravond bekend. In veel AH-supermarkten kun je nu al met een scanner aan de slag, maar zijn er altijd kassa’s aanwezig met caissières. Dat is verleden tijd met dit nieuwe concept in Amsterdam.

Naast de handscanners kunnen klanten ook hun smartphone of een zelfscankassa gebruiken. Opvallend genoeg daalt het aantal totale werknemers niet in de nieuwe winkel van Albert Heijn, ze hebben slechts een andere rol volgens de supermarktketen:

Ze zijn er om klanten te verwelkomen, vragen te beantwoorden, klanten op weg te helpen bij het zelfscannen en de benodigde controles uit te voeren.

In principe is het een experiment van Albert Heijn, aan de hand van de resultaten van dit filiaal besluit de organisatie of het concept ook op andere plekken in het land geïmplementeerd kan worden. De nieuwe Albert Heijn is overigens niet helemaal geldloos, er is een klein bedrag contant aanwezig om onder andere lege flessenbonnentjes te kunnen vergoeden.

In diverse Albert Heijn to Go-winkels zijn er ook geen caissières meer aanwezig. Deze zitten vaak ik het centrum van steden of op NS-stations en maken gebruik van de zelfscankassa.

Nederland, Amsterdam ,5 oktober 2015. AH supermarkt zelfscan Foto en bijschrift vallen buiten verantwoordelijkheid van de Algemene Nieuwsdienst van het ANP. Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het bijschrift.

Het einde van de caissière?

De handscanner werd al in 1993 introduceert door Albert Heijn en de supermarktketen was toen al overtuigd dat caissières ooit overbodig zouden zijn. Maar experts zijn er niet van overtuigd dat de zelfscanners en kassa’s de caissières binnen aanzienlijke tijd gaan vervangen. Dat zei hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen Laurens Sloot vorig jaar in de Volkskrant.

Het weerhoudt Albert Heijn er echter niet van om het toch te proberen. De zelfscanwinkel is vanaf vandaag open en zit aan de Weteringschans in Amsterdam.