Alcatel zet in op virtual reality met zelfstandige VR-bril en 360-gradencamera

Alcatal VISION en 360 Camera

Alcatel heeft vanochtend op de IFA een grote aankondiging gedaan op het gebied van virtual reality. Een half jaar geleden kwam de fabrikant al met een simpele virtual reality-bril die gratis werd geleverd bij zijn nieuwste smartphone. Sterker nog: de bril was de verpakking van het toestel. Uiteindelijk was dat echter vooral een gimmick, want de bril was een plastic variant op Google’s Cardboard. Nu komt Alcatal met een ‘echte’ VR-bril: de VISION.

De VISION werkt helemaal zelfstandig. Je hoeft hem niet aan te sluiten op je computer en je hoeft er ook geen smartphone in te stoppen. Technisch gezien kun je eigenlijk zeggen dat alle technologie uit een smartphone in de bril zit ingebouwd. Verwacht dan ook geen Oculus Rift-kwaliteit; bde rekenkracht van het apparaat is beperkt. Supervette VR-games zijn dan ook niet echt een optie.

Desondanks is het een prima bril met een relatief breed gezichtsveld van 120 graden en twee amoled-schermen met een resolutie van 1080 bij 1020 pixels. Dat zou moeten zorgen voor een betere beeldkwaliteit dan veel mobiele VR-brillen. Als je de bril voor het eerst ziet, valt de soort van band over je hoofd naar achter loopt. Dit is nodig voor de accu.

Wat jammer is, is dat de bril draait op Android, maar dan niet op de nieuwste versie. Android Nougat heeft een uitgebreide virtual reality-ondersteuning dankzij Google’s Daydream. Dit ontbreekt bij Alcatels bril, waardoor het bedrijf alles zelf heeft moeten uitvinden en ontwikkelen. De VISION is ook nog niet helemaal af, op de IFA werd een demomodel getoond, maar komt toch nog dit jaar op de markt in China. Begin volgend jaar volgt de VS en hopelijk ook Europa. De prijs is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk ongeveer gelijk zijn met die van een high-end smartphone: zo’n 600 euro.

Alcatel 360 camera

Naast de VR-bril, komt Alcatel ook met een camera om 360-gradenvideo te maken. Of eigenlijk: met twee camera’s, want de Alcatel 360 Camera komt beschikbaar in een rechthoekige en ronde variant. Technisch zijn ze echter hetzelfde.

Alcatel 360 Camera

Als je de ronde versie voor het eerst ziet, zie je direct dat hij veel lijkt op de Samsung Gear 360. Ook dit is een bol met twee fisheye-lenzen. Een groot verschil is echter dat je de Alcatel 360 Camera moet aansluiten op je smartphone.

Via een USB-kabel klik je hem in je telefoon en kun je beginnen met film. Geen gedoe met een bluetooth-verbinding en een accu die je op moet laden, maar wel gedoe met een kabel dus. De camera werkt in eerste instantie met de eigen smartphones van Alcatel, maar er komt een Android-app waardoor hij in principe met elke Android-telefoon zou moeten werken.

Ook voor de Alcatel 360 Camera geldt dat hij nog dit jaar op de markt moet komen in China en begin volgend jaar daarbuiten. De prijs zal rond de 100 euro liggen, maar een officiële prijs is er nog niet.