Algoritme speurt internet af naar prachtige, maar onontdekte foto’s

Ben je fotograaf en heb je het idee dat te weinig mensen jouw pareltjes te zien krijgen? Dan hebben we goed nieuws, want het CrowdBeauty-algoritme gaat op zoek naar prachtige foto’s die door te weinig mensen bekeken worden.

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe het kan dat zelfs de slechtste foto’s meer likes scoren op Instagram dan jouw vierkante kunstwerken. Kwaliteit en populariteit zijn helaas niet aan elkaar te linken. Neem fotowebsite Flickr: je vindt hier ongeveer 200 miljoen foto’s, maar slechts 17 procent is vaker dan vijf keer aangemerkt als favoriet. Een stel wetenschappers wil de ‘onzichtbare’ topfoto’s alsnog in de spotlights zetten met CrowdBeauty, een algoritme dat automatisch op zoek gaat naar deze foto’s.

De wetenschappers hebben de machine getraind aan de hand van de waarderingen van een flinke groep proefpersonen, die in totaal 10.000 foto’s te zien kregen. Aan de hand van deze gegevens kan CrowdBeauty nu zelf inschatten of een foto mooi is of niet. Daarbij kijkt het systeem bijvoorbeeld naar het contract, de belichting en de kleuren in de foto’s.

CrowdBeauty

Dat het werkt, laat dit overzicht zien. Links vind je de foto’s die niet populair zijn, in het midden staan de populaire plaatjes en rechts zie je de foto’s die CrowdBeauty heeft opgedoken. De onderzoekers hopen dan ook dat websites als Instagram en Flickr overtuigd zijn en hun techniek gaan gebruiken om prachtige, impopulaire foto’s eindelijk de aandacht te geven die ze verdienen.