Alles is Gezondheid gaat op zoek naar de beste projecten voor een gezonder Nederland

Deze week vond in Leiden de tweede editie van het Alles is Gezondheid congres plaats, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid rondom het programma ‘Alles is Gezondheid‘. Sinds vorig jaar kunnen bedrijven, goede doelen, verenigingen, lokale overheden, scholen, verzekeraars en zorginstellingen zich aanmelden om deel te nemen aan het programma, en zelf actief bij te dragen aan ‘een gezonder Nederland’.

Tot op heden werden er al meer dan 165 ‘pledges‘ ondertekent: Een samenwerkingsverband van een aantal partijen die samen een initiatief hebben dat moet bijdragen aan een gezonder mens. Dat varieert van kleine initatieven, zoals een plan om medewerkers binnen VWS bijvoorbeeld meer trappen te laten lopen, tot grootschalige successen, zoals een case van de Stichting Lezen en Schrijven, dat samen met 17 partners probeert om laaggeletterdheid terug te dringen. In totaal doen er zo al meer dan 600 bedrijven en organisaties mee.

Volgens een woordvoerder binnen VWS is iedereen blij verrast met het enorme succes van het programma. “Vorig jaar hadden we de doelstelling ten minste 100 initiatieven te realiseren. Nu zijn er dat dus al meer dan 165 en elke week komen er weer nieuwe bij. Het grote succes heeft al onze verwachtingen overtroffen!”

foto-avs-not-2015

Het is volgens de initiatiefnemers voor het eerst dat de overheid zijn best doet om een beleid op gebied van zorg te stimuleren dat uitgaat van initiatieven vanuit de samenleving zelf. “Iedereen kan mee doen, of je nu particulier, bedrijf, goed doel of overheid bent”. De initiatieven varieren van het terugdringen van obesitas, tot het stimuleren van sportieve activiteiten, gezonde veranderingen in het onderwijs maar ook een betere mentale gezondheid, het terugdringen van burnouts en stress.

Deelnemers aan een van de pledges worden gevraagd om de komende maand nog een stapje extra te zetten tijdens ‘Make the Move‘: Een wedstrijd waarbij alle deelnemende partners kans maken op flinke media aandacht voor hun initiatief. Als je een goed of inventief idee hebt voor een gezonder Nederland en daar ook al de nodige stappen in maakt, kun je je nog tot 9 februari aanmelden voor deze wedstrijd op de website van Alles is Gezondheid.

Een samenvatting wat Alles is Gezondheid in zijn eerste jaar allemaal bereikt heeft lees je hier.

Disclaimer: De auteur is een van de ambassadeurs van het programma Alles is Gezondheid