Als de banken het niet doen, doet een startup het: realtime geld overschrijven met Sowdan

We hebben hoverboards, drones en slimme brillen, maar geld van de ene naar de andere bank overmaken zonder dat het een dag duurt, kan anno 2015 nog steeds niet. Omdat de banken zelf ook niet de moeite te lijken doen omdat op korte termijn mogelijk te maken, springt er nu een startup in dat gat. Sowdan heet het bedrijf dat met een app 24/7 realtime betalingsverkeer gaat aanbieden en het heeft 2,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders.

De dienst omzeilt de beperkingen van de banken door uiteindelijk overschrijvingen te doen tussen rekeningen van dezelfde bank via eigen tussenrekeningen. Als je als Rabobank-klant bijvoorbeeld geld over wilt maken naar een vriendin die bij ING zit, maak je het geld via Sowdan over naar een Rabobank-rekening van Sowdan en Sowdan stort direct het geld van zijn eigen ING-rekening op de rekening van je vriendin. Overschrijvingen binnen een bank worden namelijk wel altijd realtime uitgevoerd.

Nieuw is het idee niet: in verschillende landen zijn er al bedrijven die dit soort diensten bieden. Het grootste succesverhaal komt uit Zweden, waar in 2,5 jaar tijd de helft van de bevolking gebruik maakt van zo’n dienst en ook in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is het een succes.

Eén van de investeerders is Pieter Schoen, de oprichter van de Nederlandse Energiemaatschappij. Sowdan-oprichters Maurits Grosfeld en Mark Kalse zijn blij dat ze hem aan boord hebben gekregen:

Pieter Schoen heeft als geen ander laten zien hoe je een moeilijke markt openbreekt die wordt gedomineerd door een paar grote spelers. Samen met Pieter gaan wij het betalingsverkeer op z’n kop zetten.

Wanneer Sowdan beschikbaar komt, is nog onbekend. De app wordt nu nog getest en met de 2,1 miljoen euro moet de stap worden gemaakt om de dienst daadwerkelijk op de markt te brengen. Volgend jaar hopen de oprichters in een nieuwe investeringsronde nog eens 20 miljoen euro op te halen voor de verdere uitrol en groei. Ondertussen zitten de banken niet helemaal stil. Zij zijn voornemens om over vier jaar realtime betalingsverkeer mogelijk te maken.