Rode stoplichten voor Deense fietsers verleden tijd door RFID-tag

Gisteren is de klimaattop in Parijs begonnen. Eind volgende week moet daaruit een akkoord zijn gekomen waarin afspraken staan die de opwarming van de aarde tegengaan. Denemarken geeft alvast het goede voorbeeld door het gebruik van de fiets in plaats van de auto te bevorderen. In de stad Aarhus krijgen fietsers een speciale RFID-tag om stoplichtingen op groen te laten springen. Dat meldt Fast company.

Zo’n 200 fietsers in Aarhus hebben zo’n RFID-tag op het wiel bevestigd gekregen. Deze tag zorgt ervoor dat wanneer ze een stoplicht naderen, er een signaal wordt verstuurt naar het stoplicht dat daarna op groen springt. Zelfs als de auto’s daarvoor moeten stoppen.

Met de speciale RFID-tag wil Denemarken het fietsen bevorderen en daarmee proberen het centrum van de stad Aarhus autovrij maken. Louise Overgaard, wie werkt voor het project, laat weten:

In Aarhus, hebben we een visie voor het meer en meer helpen van de fietsen om de auto’s uit het centrum te krijgen. Dus het is een goed idee om de wegen rondom het centrum aantrekkelijker te maken voor fietsers en minder aantrekkelijk voor auto’s.

Overgaard laat weten dat er een grote kans is dat het project wordt uitgespreid over andere delen in de stad. Toch blijft het centrum het punt van aandacht voor Overgaard, omdat de wens om het aantal auto’s te verminderen daar het grootst is.