Altijd passende verlichting voor bij je stemming dankzij Responsive Lighting

Steeds meer technologie is gericht op het verzorgen van een persoonlijke ervaring. Zo vinden er ontwikkelingen plaats in het maken van apps die voorspellen wat de gebruiker graag zou willen en wordt er gewerkt aan smartphones die inspelen op de stemming van de gebruiker. Ook bij het maken van verlichting is steeds meer aandacht voor personalisering en flexibiliteit in de trend van Responsive Lighting: lampen die inspelen op de wensen van de gebruiker.

Een voorbeeld hiervan is de lamp genaamd Clyde. Deze lamp gemaakt door designstudio Fabule, maakt iedere lichtervaring bijzonder en persoonlijk. Je kunt hem gebruiken als bureaulamp, maar ook als sfeerverlichting. Je kunt zelf de kleur en felheid van het licht bepalen. Als je de pootjes van de lamp aanraakt, verandert de kleur van de lamp.

Ook heeft de lamp verschillende features, zoals een ‘Afraid of the Dark’ module. Wanneer deze geactiveerd is, gaat de lamp feller schijnen naarmate het donkerder wordt. Andere opties zijn de Touchy Feely, waarbij de lamp alle kleuren laat zien op het moment dat de pootjes ‘gekieteld’ worden, en de optie Loudmouth, wat een speaker activeert. Mochten al deze opties niet genoeg zijn, dan kun je de lamp nog persoonlijker maken door Clyde te programmeren met een Arduino.

clyde-expressive-lamp

Een ander voorbeeld in deze lichttrend is de CityTouch, ontwikkeld door Philips. CityTouch is een systeem waar alle straatlampen in Rotterdam op aangesloten zijn. De CityTouch is een vorm van intelligente verlichting. Voor ieder gebied kan bepaald worden hoeveel licht nodig is. Zo kan er bijvoorbeeld op het moment dat er een ongeval plaatsvindt, de verlichting feller worden gemaakt. Is het rustig in een bepaald gebied, dan kunnen daar de lampen minder fel of zelfs uitgeschakeld worden.

rotterdam-philips-citytouch-625x418

Deze twee voorbeelden passen in de trend van ‘Responsive Lighting’: het opbouwen van een persoonlijke relatie met verlichting en licht. Een lamp is niet alleen nog maar een lamp, die in de hoek staat en de kamer wat lichter maakt. Een lamp wordt in deze trend een object die voor iedereen een andere ervaring oplevert en inspeelt op de stemming en wensen van de gebruiker. Ik ben benieuwd hoe deze trend zich gaat ontwikkelen!