‘Am I Going Down?’ voorspelt hoe groot de kans is dat jouw vliegtuig neerstort

Mensen hebben de behoefte om overal controle over te houden. Als we in een vliegtuig stappen hebben wij zelf geen controle meer over ons leven, maar leggen wij ons lot in handen van de piloten.

De nieuwe app ‘Am I Going Down?‘ geeft je toch enige controle over je vlucht. Door diverse vluchtgegevens in te voeren zal de app op bestaande data uitrekenen hoe groot de kans is dat het vliegtuig neerstort.

De data is afkomstig van het Bureau of Aircraft Accidents Archives, de US National Transport Safety Board en de International Civil Aviation Organization. Deze organisaties beschikken over allerlei data van vluchten uit het verleden.

am i going down?

De maker van de app, Nic Johns, geeft aan dat hij de app heeft ontwikkeld voor mensen met vliegangst. Hij hoopte dat zijn vrouw, die lijdt aan vliegangst, van haar fobie af zou komen door de app.

Zo geeft de app aan hoe groot de kans is dat het vliegtuig zal neerstorten, wat in de meeste gevallen neerkomt op één op de zoveel miljoen gevallen. Vervolgens geeft de app aan dat je dan ongeveer 12.000 jaar lang elke dag deze vlucht moet nemen om neer te storten.

Door op deze manier aan te geven hoe klein de kans op een ongeluk is, hoopt Johns dat mensen van hun vliegangst afkomen. Het vliegtuig is niet voor niets één van de veiligste vervoersmiddelen ter wereld.

Ik wil met de app laten zien dat het vliegtuig een extreem veilig vervoersmiddel is. Door de vliegangst van mijn vrouw was het voor ons lastig om te reizen, dus ik besloot een app te ontwikkelen om haar van deze fobie af te helpen.

De voorspelling van de app wordt gegenereerd op basis van de volgende gegevens:

  • het vliegtuigtype;
  • het vluchtnummer;
  • de vliegmaatschappij;
  • de luchthaven van vertrek en de luchthaven van aankomst.

Uiteraard biedt de 99 cent kostende app geen garantie dat het vliegtuig veilig aankomt, maar het idee om ‘bange’ reizigers van hun vliegangst af te helpen mag er zijn. Door de reizigers duidelijk te maken hoe klein de kans is op een ongeluk, zullen vele reizigers met een rustiger gevoel op het vliegtuig stappen.