Amazon Alexa-app staat voor het eerst bovenaan de App Store

Amazon Echo, Amazon Alexa

Amazon zei eerder al dat de Echo Dot zijn best verkochte product was tijdens de feestdagen. En nu lijkt die claim ondersteund te worden door de stijging van de Alexa-app in de Amerikaanse App Store van Apple, meldt TechCrunch. De app behaalde tijdens Kerstmis namelijk voor het eerst de eerste plaats in de App Store, en staat daar nog steeds.

De Alexa-app is gemaakt voor apparaten als de Echo, Echo Dot, Echo Show en Echo Spot. Gisteren zei Amazon dat de Echo Dot tijdens de feestdagen het meest verkochte apparaat van iedere fabrikant in iedere categorie om Amazon.com was. Het apparaat zou miljoenen keren verkocht zijn. Zowel deze Echo als de Echo Spot en de Echo Buttons waren bovendien uitverkocht.

En door al die vraag naar de Echo-apparaten, werd ook de Alexa-app veel vaker gedownload. Waar de app eerder deze maand steeds tussen plaats 90 en plaats 60 bleef hangen, steeg het op Eerste Kerstdag opeens naar nummer 1.

Met Kerst kopen we een Echo

En dat duidt eigenlijk alleen maar op het feit dat er nieuwe mensen zijn met een Alexa-apparaat. De app doet namelijk niets anders dan samenwerken met de slimme speaker. Voeg je alleen een nieuw apparaat toe aan je netwerk, dan heb je de app al op je telefoon staan. Dus daardoor kan de app niet opeens in de lijst gaan stijgen.

De stijging duidt verder op een trend tijdens Kerstmis. Vorig jaar steeg de app namelijk opeens naar plaats 4 in de lijst, wat voorheen de hoogste notering ooit was voor de app. Blijkbaar kopen we met Kerst dus graag een slimme speaker voor onszelf of voor anderen. Tenminste, wel in Amerika, waar de cijfers vandaan komen.

Maar ook in andere landen steeg de app snel. Zo kwam de Alexa-app in het Verenigd Koninkrijk op nummer 2 terecht, en in Duitsland en Oostenrijk op plaats 5. Dus ook in andere landen waar de speaker te koop is, stijgt het gebruik van de app met Kerst.

Google Home

Ter vergelijking: de Google Home-app, die bij de slimme speakers van Google hoort, steeg van plaats 38 op Kerstavond naar nummer 6 op Eerste Kerstdag in de Amerikaanse App Store. Binnen Google Play steeg de app van nummer 21 naar plekje 6.

Dit duidt echter niet per se op een massale jacht op de slimme speaker. De app van Google kan namelijk ook gebruikt worden in samenwerking met de Chromecast.