De Amazon Echo gaat eindelijk doen waar iedereen op zat te wachten: Stemmen herkennen

Amazon Alexa

Een grote beperking van slimme speakers als de Amazon Echo en de Google Home, is dat ze geen idee wie er tegen ze praat. Tenzij je alleen woont en er nooit iemand bij je thuis is die ‘Alexa’ of ‘Hey Google’ roept natuurlijk.

Dat terwijl de kracht van slimme assistenten juist is dat ze zich kunnen aanpassen aan jouw voorkeuren en aan wat ze van je weten. Eigenlijk kunnen die slimme speakers dat dus niet helemaal niet. Ze weten niet of jij het bent die spreekt of je partner of misschien wel een kind.

Het betekent dat de speaker eigenlijk niet weet uit welke Spotify-account hij een playlist moet afspelen, niet weet in welke agenda hij een afspraak moet zetten of vanuit wiens naam hij een bericht moet versturen. Amazon heeft dat bij de Echo opgelost door accounts aan te maken en via een spraakopdrachten kun je wisselen van account, maar dit is natuurlijk verre van ideaal. Zeker als er meerdere mensen in één ruimte afwisselend dingen willen vragen.

De oplossing is op papier simpel: stemherkenning. Maar als dat technisch makkelijk was, was het natuurlijk al lang ingebouwd.

Voice ID

In tegenstelling tot spraakherkenning is stemherkenning iets heel anders. In plaats van bepalen wat je zegt, moeten algoritmes op basis van toonhoogte, intonatie en heel veel factoren vaststellen om welke persoon het gaat. En waar je spraakherkenning kunt trainen met heel veel data van allerlei mensen, zul je stemherkenning ook nog moeten trainen per specifieke stem. En niemand heeft zin om eerste uren tegen zijn speaker te praten, voor hij hem in gebruik kan nemen.

Desondanks zou Amazon druk bezig zijn met de ontwikkeling van stemherkenning. Anonieme bronnen melden dat aan Time. Er zou al minstens anderhalf jaar aan gewerkt worden en intern noemt men de technologie Voice ID. Een naam die de lading goed dekt, als je het mij vraagt.

Voice ID zorgt er niet alleen voor dat de speaker weet wiens gegevens hij moet raadplegen, maar ook of hij ze moet raadplegen. Het kan gebruikt worden als een manier om de data en toegang tot de spraakdiensten van Amazon Alexa te beveiligen. Zo voorkom je dat je kinderen stiekem speelgoed bestellen of een bezoeker -als jij even naar de wc bent- toegang kan krijgen tot allerlei persoonlijke informatie. Daarnaast maakt het een einde aan speakers die massaal worden geactiveerd wanneer iemand op tv ‘Alexa’ roept.

Privacy

Uiteraard brengt het ook de nodige privacyvraagstukken met zich mee. Omdat Amazon op die manier nog veel gedetailleerdere data kan verzamelen. Het lijkt dan ook niet voor niets dat Amazon zich actief verzet tegen het afgeven van spraakopnames, die gemaakt zijn door een Amazon Echo, in een moordonderzoek.

Het bedrijf wil laten zien dat je als gebruiker Amazon kan vertrouwen dat het zorgvuldig omgaat met je data. En dat vertrouwen zullen ze in de toekomst alleen maar harder nodig gaan hebben.

Wanneer Voice ID eventueel beschikbaar komt is niet bekend. Een woordvoerder van Amazon wil niet reageren op de berichtgeving van Time.