Amazon brengt kiezers in kaart op basis van boeken

Herkenbaar voor sommige van ons: op bezoek bij vrienden of de nieuwe buren werp je een vluchtige blik op de boekenkast om aan de hand van de aanwezige lectuur te ontcijferen wat voor vlees je in de kuip hebt. Datzelfde heeft boekengigant Amazon ook gedaan. Okay, de boekenkast is iets groter en de vluchtige blik een algoritme, maar op basis van de boekenverkoop bracht Amazon de stemmers voor de Amerikaanse verkiezingen per staat in beeld.

De Amerikaanse boekengigant kleurde de verschillende staten in de Verenigde Staten rood (Republikeinen) of blauw (democraten) op basis van bezorgadressen van boeken over de afgelopen maand (juli/augustus). Uit die enorme dataset namen ze de top van de politieke boeken en categoriseerde die als “rood”, “blauw” of “neutraal” op basis van een sterke leun in de omschrijving, tags en de reacties van klanten: “We compute percentages, updated daily, for each state and the US by comparing the 250 best-selling blue books during the time period against the 250 best-selling red books during the same time period, including new book launches.

Het klinkt als een aannemelijk verhaal, maar op landelijk niveau zien we toch dat deze tactiek een te globaal beeld oplevert. Bijna alle staten zijn rood gekleurd terwijl in werkelijkheid de vlag er iets anders voor lijkt te staan. Wellicht zou een opdeling per stad en werken met heatmaps (zodat ook overlap inzichtelijk wordt) beter hebben gewerkt.

Hopelijk zien we snel meer mooie visualisaties uit de toch niet misselijke dataset die Amazon tevoorschijn kan toveren!