Amazon en Google zetten flink in op klimaat met investeringen en aankopen

Amazon

Amazon en Google hebben flink ingezet op duurzame energie. Amazon-CEO Jeff Bezos kondigde bijvoorbeeld aan dat hij de CO2-uitstoot van het bedrijf drastisch wil verminderen en de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs tien jaar voor de deadline wil behalen. Google doet ondertussen een recordinvestering in hernieuwbare energie.

In het Klimaatakkoord van Parijs staat de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar voor de gehele wereld. Amazon wil de doelstelling dus al tien jaar eerder behalen, meldt The Verge.

Bezos heeft nu aangekondigd dat Amazon in 2024 voor 80 procent op hernieuwbare energie moet draaien. Uiteindelijk moet dat natuurlijk 100% zijn. In 2040 moet de CO2-uitstoot van het bedrijf helemaal weg zijn.

Bezos zegt dat hij hoopt dat Amazon een voorbeeld wordt voor andere bedrijven. Dat is de reden dat dit bedrijf de eerste is die de doelstellingen nog ambitieuzer maakt. Ook beloofde hij dat het bedrijf regelmatig uitstoten meet en rapporteert, strategieën implementeert om koolstof tegen te gaan en overgebleven uitstoot te compenseren.

Google

Ook Google investeert flink in klimaatvriendelijke oplossingen. De internetgigant is namelijk van plan om “de grootste zakelijke aankoop van hernieuwbare energie in de geschiedenis” te doen, meldt The Verge. Het gaat onder meer om een 1.600 megawatt-pakket van wind- en zonne-energie-overeenkomsten en achttien nieuwe energiedeals.

Daarmee neemt het aantal overeenkomsten van het bedrijf met 40 procent toe, aldus Google. Ook investeert het bedrijf ruim 2 miljard dollar aan de bouw van nieuwe infrastructuur in de VS, Europa en Chili. Die aankoop is “vergelijkbaar met de capaciteit van een miljoen zonnedaken.”

Alles bij elkaar komt de hernieuwbare energievloot nu uit op 52 projecten, die goed zijn voor 7 miljard dollar aan nieuwe constructie en duizenden gerelateerde banen.

Foto: Shutterstock.com