Amazon onthult supermarkt zonder kassa

De lange rij aan de kassa behoort waarschijnlijk tot een de grootste ergernissen van een supermarktbezoek. In Nederland zien we al verschillende opties die irritatie weg proberen te nemen: van zelfscankassa’s tot een supermarkt zonder pand. Maar Amazon pakt het anders aan: een supermarkt zonder kassa.

Het internetbedrijf heeft gisteren zijn eigen supermarktconcept onthuld: Amazon Go. Om daar gebruik van te maken, heb je een bijbehorende app en een account bij het internetbedrijf nodig. De app gebruik je om bij binnenkomst in te checken. Vervolgens belooft het bedrijf een supermarkt waar je gewoon kunt pakken wat je nodig hebt zo weer weg bent, zonder een kassa te passeren.

Hoe de technologie achter de kassaloze supermarkt precies werkt, maakt Amazon niet bekend. Het bedrijf zegt alleen dat het mogelijk is door gebruik te maken van camera’s en sensoren. Die registreren of producten uit de schappen worden gepakt. De geselecteerde producten worden toegevoegd aan een digitaal winkelmandje. Betaling vindt achteraf plaats en loopt via het Amazon-account van de klant.

Het supermarktconcept wordt momenteel getest door de medewerkers van het bedrijf. De eerste winkel heeft een oppervlakte van 167 vierkante meter en wordt naar verwachting begin 2017 geopend in Seattle, Washington. Daar zit ook het hoofdkantoor van het internetbedrijf.