Amazon Handmade gaat de concurrentie aan met Etsy

Creatieve marktplaats Etsy mag dan sinds een aantal maanden een beursgenoteerd bedrijf zijn, vandaag wordt toch een flinke klap in het gezicht van de succesvolle online retailer uitgedeeld door marktleider Amazon. Die maakt namelijk vanochtend een nieuw onderdeel van zijn webwinkel bekend: Amazon Handmade. In Amazon Handmade kunnen consumenten handgemaakte of vintage producten kopen,

Het Handmade programma start vandaag met een selectie van meer dan 5.000 kunstenaars en creatieven die in totaal meer dan 80.000 verschillende producten aanbieden, variërend van kunst, juwelen en vintage items. Handmade items zijn vanaf vandaag internationaal te bestellen, dus ook in Nederland of België.

Screen Shot 2015-10-08 at 11.06.23

Reden voor de marktuitbreiding is simpel, volgens Handmade manager April Lane:

We get thousands of searches every day for handmade items. We’re entering this space because our customers told us they want it

De introductie van Amazon Handmade vormt een probleem voor het veel kleinere Etsy.com. Dat bedrijf ging afgelopen voorjaar naar de beurs en zag daar zijn beurskoers de afgelopen maanden alleen maar verder terugzakken van $35,74 naar een actuele prijs van $14,18.

Amazon heeft daarnaast de afgelopen maanden ook hard zijn best gedaan om succesvolle verkopers op Etsy weg te lokken naar het nieuwe Handmade platform. De incentive daarvoor is simpel: Via Amazon kunnen webshops ongeveer 280 miljoen klanten bereiken, tegenover de ‘kleine’ 21 miljoen mensen die op Etsy winkelen.

Screen Shot 2015-10-08 at 11.04.26

Daarnaast zijn veel Etsy gebruikers op dit moment ontevreden over het eens zo populaire makers platform omdat er de laatste tijd steeds vaker sprake was van verkoopfraude en het feit dat Etsy sinds kort toelaat dat er op de site ook niet-zelfgemaakte massaproducten mogen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat het authentieke karakter van de ‘doe-het-zelf-community’ hard achteruit holt, en mensen zich niet meer thuis voelen bij het merk.

Lange tijd was er geen alternatief om naar uit te wijken, maar met de komst van Amazon Handmade is de kans groot dat veel webwinkeliers toch de overstap gaan maken. Amazon beloofd strikt toe te zien op verkoopfraude en dat ten strengste te willen bestrijden. Daarnaast is Handmade puur bedoeld voor handgemaakte en vintage items, en niet voor massaproductie van bijvoorbeeld grote Aziatische retailers.

Amazon Handmade heeft voorlopig maar zes winkelcategorieën: home, sierraden, kunst, kantoorartikelen en papierwaren, feestartikelen, baby en food & dining. Als de webshop een succes blijkt wordt het assortiment de komende maanden flink uitgebreid.

Voorlopig is verkopen via Amazon Handmade alleen mogelijk op een invite-only basis, maar je kunt je als geïnteresseerde winkelier wel opgeven via dit webformulier, ook als je uit Nederland of België komt. De redactie van Handmade bepaald wie er uiteindelijk als verkoper wordt toegelaten tot het platform.

Screen Shot 2015-10-08 at 11.25.25