Amazon-initiatief moet samenwerking spraakassistenten verbeteren

Amazon Alexa, slimme speaker

Tegenwoordig zijn er diverse spraakassistenten, de één beter dan de ander. Maar welke assistent je gebruikt, moet niet beperkt worden door het apparaat dat je gebruikt, vindt Amazon. Daarom is het een initiatief gestart met als doel dat spraakdiensten naadloos met elkaar werken op een enkel apparaat.

Het zogenaamde Voice Interoperability Initiative moet ervoor gaan zorgen dat je op een enkel apparaat meerdere spraakassistenten kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Alexa van Amazon, Assistent van Google of Cortana van Microsoft.

“Het initiatief is gebouwd rondom het gedeelde geloof dat spraakdiensten naadloos naast elkaar moeten werken op een enkel apparaat, en dat spraakproducten ontworpen moeten zijn om meerdere, gelijktijdige activatiewoorden moeten ondersteunen”, aldus Amazon. Met die actiewoorden maak je een assistent wakker.

Om dit mogelijk te maken, is er een samenwerking begonnen met ruim dertig bedrijven. Het gaat onder meer om Microsoft, Salesforce, Sonos, Spotify, Intel en Spotify. Opvallend is dat Google, Apple en Samsung niet meedoen. Deze bedrijven hebben ook eigen spraakassistenten en bijbehorende diensten.

Keuze ligt bij de klant

Amazon-CEO Jeff Bezos vindt dat apparaten meerdere, gelijktijdige activatiewoorden moeten ondersteunen, omdat klanten hiermee de meeste keuzevrijheid krijgen. “Klanten kunnen zelf kiezen welke spraakdienst een specifieke interactie het beste ondersteunt.”

Het initiatief heeft vier verschillende prioriteiten. Allereerst moeten er spraakdiensten ontwikkeld worden die naadloos met andere werken, terwijl de privacy en beveiliging van gebruikers bewaakt blijft. Ook moeten er apparaten met spraakfuncties gemaakt worden, die keuze en flexibiliteit promoten met meerdere, gelijktijdige actiewoorden.

Het initiatief wil verder technologieën en oplossingen gaan vrijgeven waarmee het eenvoudiger wordt om meerdere spraakdiensten te integreren in een enkel product. Tot slot moet machine learning- en conversational AI-onderzoek versneld worden om de kwaliteit en interoperabiliteit van de diensten te verbeteren.