Amazon wil de klas in met digitale marktplaats voor leraren

Amazon wil zich actieef op de onderwijsmarkt gaan begeven en doe dat op een slimme manier. De webwinkel is een online marktplaats gestart waar scholen en docenten gratis lesmateriaal kunnen uitwisselen. Van complete lesprogramma’s tot werkbladen. Ze kunnen vanaf het einde van de zomervakantie worden aangeboden op en gedownload via de site Amazon Inspire.

Rohit Agarwal, general manager van Amazon K-12 Education, legt aan de The New York Times uit dat de dienst het voor docenten makkelijker moet maken om op het juiste moment de juiste digitale leermiddelen te vinden:

Elke leraar moet het platform kunnen gebruiken zonder enige vorm van training. We zetten een grote stap om de onderwijsgemeenschap te helpen om het digitale klaslokaal werkelijkheid te maken.

Amazon Inspire

Concurrentie

Uiteindelijk is dit iets waar alle Amerikaanse techbedrijven op hun eigen manier mee bezig zijn. Google doet het met de Chromebook en bijvoorbeeld ook met de Google Cardboard Expeditions. Apple zet natuurlijk vol in op het gebruik van iPads op scholen. En Microsoft is hier altijd al mee bezig geweest met goedkope Windows0- en Office-licenties voor scholen en tegenwoordig bijvoorbeeld ook met de speciale Minecraft: Education Edition.

De vraag is natuurlijk of Amazon enkel een digitale marktplaats aan gaat bieden waar gratis lesmateriaal kan worden uitgewisseld of dat het slechts een eerste stap is naar een groot masterplan. In Nederland zullen we er in ieder geval voorlopig nog weinig van merken, omdat Amazon Inspire hier niet beschikbaar is en Amazon in ons land überhaupt bijna niets doet, behalve het verkopen van e-readers en e-books.