Zo oud ben je volgens Amazons kunstmatige intelligentie

Amazon Rekognition kan dankzij zelflerende algoritmes bepalen hoe oud je bent! De nieuwe kunstmatige-intelligentie-tool kan door middel van een foto je vertellen hoe oud je bent, wat je geslacht is, of je lacht en of je gelukkig bent.

Voor elk categorie geeft de tool een percentage weer waarvan de kunstmatige intelligentie denkt wat er te zien is op de foto. Amazon-werknemer Jeff Barr laat in zijn blogpost een voorbeeld zien op welke aspecten de software een foto beoordeelt. Barr is op onderstaande foto 43 jaar oud en ik moet zeggen, het lijkt inderdaad verdacht veel op een gezicht.

Amazon Rekognition

Kinderschoenen

De technologie staat echter nog in zijn kinderschoenen. Je kunt de kunstmatige intelligentie tool pas gebruiken wanneer je een account hebt voor Amazon Web Services en je creditcardgegevens hebt doorgegeven. Er wordt overigens niks in rekening gebracht. Heb je al een AWS-account, dan kun je de tool zonder gedoe proberen.

Bovendien is bovenstaande foto goed belicht en zie je heel duidelijk dat het een man is. Maar wanneer je een ietwat vrouwelijker gezicht hebt, kan de software je bijvoorbeeld 70 procent als man categoriseren.

De software van Amazon is in eerste instantie voor de lol gemaakt. In de toekomst zullen bedrijven hoogstwaarschijnlijk een nuttige toepassing voor deze kunstmatige intelligentie bedenken, maar voor nu is het een leuke, experimentele tool. Microsoft heeft in 2015 een soortgelijke tool gelanceerd. How Old voorspelde de leeftijd van een persoon vanaf een foto en werd ook niet voor bepaalde doeleinden gebruikt.