De storing bij Amazon Web Services herinnert ons eraan hoe kwetsbaar het internet is

Had je gisteravond problemen met internet? Er was geen grote storing bij je provider, het lag aan Amazon. Terwijl sommige mensen in paniek rondjes renden door hun huis of tevergeefs hun modem aan- en uitzetten, was er wereldwijd een flinke storing. De cloudhostingdienst S3 van Amazon Web Services had vier uur lang problemen, waardoor grote sites en diensten die daar gebruik van maken onbereikbaar waren.

Populaire diensten Slack, Runkeeper, IFTTT, Imgur en Medium hadden problemen. Ook allerlei grote websites waren slecht bereikbaar of konden bijvoorbeeld hun afbeeldingen niet meer tonen.

Risico

Nu komen storingen bij Amazon Web Services nauwelijks voor. En dat is maar goed ook, als je de impact van zo’n storing ziet. De diensten en sites die gisteren down gingen, zijn slechts het topje van de ijsberg als je kijkt naar wie en wat er allemaal gebruik maken van Amazon Web Services. Zonder de clouddiensten van dit bedrijf, dat voortkomt uit de populaire Amerikaanse webwinkel, zou het internet het internet niet zijn.

En de storing van gisteren toont dan ook meteen het risico daarvan aan. De rol en verantwoordelijkheid die Amazon speelt in het huidige internet is gigantisch. Als gewone gebruiker heb je dat niet door. En gelukkig maar. Diensten moeten gewoon werken. Maar zo’n storing herinnert iedereen wat er gebeurt als het misgaat bij Amazon.

Zwakke punten

Nu geldt dat zeker niet alleen voor Amazon, maar ook voor bijvoorbeeld Google’s clouddiensten, voor belangrijke DNS-servers en voor de grote internetknooppunten in de wereld. Zwakke punten waar inmiddels een groot deel van de economie op draait. Zodra daar iets misgaat kost dat direct geld voor een heleboel bedrijven.

En we kunnen vanaf een afstand niets anders doen dan duimen dat daar niets misgaat. Of, als dat toch gebeurt, in paniek rondjes door ons huis rennen.

Amazon Web Serices storing