Amazon maakt bezwaar tegen bevel om opnames Amazon Echo af te staan in moordzaak

Amazon Echo, Amazon Alexa

Amazon weigert om audio-opnames van de slimme speaker Amazon Echo af te geven in een moordonderzoek. Eind vorig jaar werd al bekend dat de opnames waren opgevraagd als bewijs in een onderzoek naar een moord in de Amerikaanse staat Arkansas. Amazon weigerde en heeft nu officieel bezwaar gemaakt tegen een gerechtelijk bevel om de opnames af te geven. Dat meldt persbureau AP.

In het bezwaar stelt Amazon dat justitie eerst moet bewijzen dat ze de benodigde informatie op geen enkele andere manier kunnen bemachtigen en dat de opnames ook echt noodzakelijk zijn voor het onderzoek. Tot nu toe zou de noodzaak niet zijn aangetoond, stellen juristen van het techbedrijf.

Daarbij beroept Amazon zich opvallend genoeg op het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. Dat is het deel van de wet waarin de vrijheid van meningsuiting is geregeld. Daarnaast beroept het bedrijf zich ook op de privacy van zijn klanten.

Hot tub

De moordzaak waar het allemaal omgaat is de dood van een politieman in 2015. Hij dreef levenloos met zijn hoofd omhoog in een hot tub in het huis van zijn vriend. Die belde de politie en claimt dat het een ongeluk was, maar hij wordt er van verdacht dat hij de politieman heeft vermoord.

Vlakbij de hot tub stond een Amazon Echo-speaker. Deze kan mogelijk zijn geactiveerd tijdens of voorafgaand aan de dood van de politieman en kan daarbij voor het onderzoek relevante geluidsopnames hebben gemaakt. Een Echo-speaker maakt een opname zodra je ‘Hey Alexa’ zegt en verstuurt deze audio naar de servers van Amazon voor analyse om vervolgens een actie uit te voeren en te reageren. De opnames blijven bewaard in je account.

Volgens Amazon kunnen deze opnames uitspraken bevatten die zijn beschermd door het eerste amendement van de grondwet. Nog los van de privacy-inbreuk die het afgeven van de opnames tot gevolg heeft voor de verdachte.