Amazon lijkt stilletjes een eigen universiteit te worden

Amazon lijkt vrijwel nooit stil te zitten. De webwinkel heeft een supermarkt overgenomen, werkt aan beveiliging in huis en ontwikkeld een tweede hoofdkantoor. Maar het lijkt er nu op dat het bedrijf een eigen universiteit aan het ontwikkelen is, meldt Quartz. Zo is Candance Thille, een professor in wetenschap, cognitieve wetenschap en open onderwijs bij Stanford University, aangenomen als “Directeur voor het leren van wetenschap en ingenieurswerk”.

Volgens een woordvoerder van Amazon werkt Thille straks “met ons Global Learning Development Team om het leren bij Amazon te schalen en innoveren”. Maar Thille zelf zegt dat ze niet in staat is om haar nieuwe project te bespreken. Het is allemaal dus nog een beetje in nevelen gehuld.

Lesgeven

Wat wil Amazon immers met een expert op het gebied van hoger onderwijs? Thille staat bekend om haar data-driven-werk bij Stanford en Carnegie Mellon University, en om niet traditionele manieren van leren, lesgeven en trainen. Al die manieren zouden perfect zijn om werknemers te onderwijzen. En het lijkt er op dat dat het grote doel is.

Werknemers moeten namelijk snel onderwezen worden, nu er steeds meer geautomatiseerd wordt. Bovendien zijn er in het verleden klachten bij Amazon geweest over een slechte werkcultuur en overwerk. Misschien wil het bedrijf zijn werknemers wel gewoon zo lang mogelijk aan boord houden.

Thille heeft in ieder geval een flinke klus klaar staan. Als het nieuwe hoofdkantoor er is, heeft het bedrijf namelijk ruim een half miljoen werknemers. Dat staat gelijk aan het onderwijzen van ongeveer heel Den Haag.