Ambilight bestaat 10 jaar, en Philips demonstreert de vetste TV ooit

Het is alweer 10 jaar geleden dat Philips zijn eerste Ambilight televisies op de markt bracht: TV toestellen met aan de achterzijde een streep van led lampjes die meekleuren met de beelden op je scherm. Zo kleurt je huiskamer oranje als het Oranje legioen juigt, of groen als Robben weer eens een schitterende goal maakt. Maar het einde van de mogelijkheden met deze technologie lijken nog lang niet bereikt.

Deze week demonstreerde Philips tijdens een persconferentie op de IFA in Berlijn een nieuw Ambilight prototype die veel meer deed dan alleen maar kleuren uitstralen: Op de witte muur achter het enorme televisietoestel waren de beelden die op dat moment op de TV werden getoond nogmaals te zien, als werden ze geprojecteerd door een beamer op afstand. Het effect was ronduit spectaculair, en na de demonstratie ging uit de zaal dan ook een luid gejuich en applaus op.

Een prototype dus, maar volgens een woordvoerder van Philips duurt het niet lang meer voor de bijzondere ervaring voor iedereen toegankelijk wordt: Een Philips Ambilight toestel met beeldprojectie zou binnen nu en twee jaar in de winkel moeten staan.

Het is op dit moment al mogelijk om je smart Hue lampen aan te sluiten op je televisie met een speciale app. Zodoende kan je hele huis meekleuren met de beelden die er op dat moment op TV te zien zijn. Een filmpje kijken wordt gelijk een wel heel bijzondere ervaring wanneer de sfeer op het beeld zicht vertaalt naar alle lampen in je woonkamer.

Maar voordat we de nieuwe Ambilight TV zelf kunnen ervaren zullen we dus nog wel even geduld moeten hebben. Overigens is Philips niet de eerste die experimenteert met videoprojectie om een beeldscherm heen, in onderstaande video is het minstens net zo indrukwekkend Illumiroom experiment van Microsoft te zien. Helaas bleek dat project op dit moment nog te geavanceerd (en dus kostbaar) om daadwerkelijk naar de consument te brengen.