Amerikaanse Justitie overweegt encryptiestrijd tegen WhatsApp

Niet alleen Apple ligt onder vuur wegens zijn gebruikte encryptie: het Amerikaanse Hof van Justitie zou op het moment ook nadenken om achter WhatsApp aan te gaan. Een rechtszaak tussen WhatsApp en Justitie zou namelijk wellicht een einde kunnen maken aan de versleuteling van de populaire chatapplicatie.

Er is nog geen besluit door Justitie genomen, maar een rechtszaak zou een goede optie kunnen zijn. Bij een recent onderzoek naar criminelen had de rechter gebruik van afluisterapparatuur goedgekeurd, maar dit bleek al snel op niks uit te lopen. Politie kon de verdachten namelijk niet afluisteren omdat ze WhatsApp gebruiken, waarvan de berichten worden versleuteld.

Zowel WhatsApp als Justitie weigeren op de mogelijke plannen te reageren. The New York Times kwam er alleen maar achter via bronnen die liever anoniem willen blijven. Het is daarom strikt gezien nog een gerucht, maar wel één met mogelijk grote gevolgen. Kiest de Amerikaanse regering voor een encryptiegevecht tegen WhatsApp, dan zou niet langer alleen Apple onder vuur liggen. Het betekent dat steeds meer diensten het risico lopen om door de Amerikanen bespioneerd te worden.

WhatsApp is één van de techbedrijven die Apple steunt in de strijd tegen de Amerikaanse eisen. Daarnaast staan andere grote namen achter Apple, zoals Google, Amazon en WhatsApp-moederbedrijf Facebook.