Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt Elon Musk aan wegens beurstweets

Tesla-CEO Elon Musk is door de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd. Musk zou investeerders hebben misleid door te zeggen dat hij het bedrijf van de beurs af wilde halen. Dat meldt Quartz.

Musk tweette op 7 augustus dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. Daarbij zei hij dat de financiering al rond was. Als gevolg daarvan steeg de beurswaarde van het bedrijf, aangezien Musk de tweet midden op een handelsdag verstuurde.

Niet lang daarna bleek echter dat hij nog in gesprek was over de financiering. Uiteindelijk besloot Musk Tesla toch op de beurs te laten. SEC was toen al een onderzoek begonnen naar de tweets, omdat Musk mogelijk beursfraude had gepleegd.

Aanklacht

En nu is Musk dus aangeklaagd door de SEC. Volgens de aanklacht heeft Musk of bewust of onbewust valse verklaringen gedaan met zijn tweets. Hij zou de mogelijke financiering om Tesla van de beurs te halen nooit overlegd hebben met zijn investeerders en geen contact op hebben genomen met aandeelhouders of potentiële investeerders over het van de beurs halen van het bedrijf.

Daarnaast heeft Musk nooit een specifiek voorstel getoond van zijn plannen en zijn er geen formele adviseurs ingehuurd om te assisteren bij de transactie.

De SEC wil niet alleen dat er een boete of een gevangenisstraf wordt uitgedeeld, maar ook dat Musk niet langer als directeur en topman bij Tesla kan werken.