Amerikaanse brandweermaskers krijgen ingebouwde hittecamera’s

Een speciaal masker moet ervoor zorgen dat brandweermannen beter weten waar de gevaren zijn. In een hoek van het vizier zien ze namelijk het beeld van een speciale hittecamera, waardoor ze bijvoorbeeld weten of er achter een bepaalde deur een felle brand woedt. Het brandweermasker wordt tijdens de FDIC International Show in de VS gedemonstreerd, aldus een persbericht.

Brandweerlieden hebben al langer hittecamera’s met zich mee om de situatie te bekijken, maar dit zijn vaak nog losse apparaten met achterop een schermpje. Niet echt handig als je razendsnel moet handelen. De helm zorgt ervoor dat ze constant het beeld van de hittecamera in een ooghoek hebben, waardoor ze ook gewoon hun handen kunnen gebruiken. Het brandweermasker maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld slachtoffers in rook te spotten

Het masker wordt ontwikkeld door Tyco Internationa, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van brandweeruitrusting. Het is nu nog de vraag wanneer de nieuwe technologie precies gebruikt kan worden. Brandweerkazernes zullen nu immers eerst interesse moeten tonen.