Amerikaanse communicatiebaas wil privacy beter gaan beschermen

Privacy

Tom Wheeler, de baas van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) wil ervoor zorgen dat privacy in de VS beter wordt beschermd. Volgens hem moet de FCC internetproviders gaan reguleren zoals nu al het geval is bij telecomoperators.

Op het moment heeft een Amerikaanse internetprovider toegang tot alle onbeveiligde data die een klant verzendt of ontvangt. Op basis hiervan kan zo’n bedrijf een uitgebreide dataset maken, die vervolgens op iedere mogelijke manier gebruikt kan worden.

Daar wil de FCC-voorzitter een einde aan maken. Hij wil speciale regels opstellen, waaronder de verzonden en ontvangen internetgegevens worden beschermd. De regels zouden ervoor zorgen dat consumenten inzage krijgen in welke data is verzameld. Daarnaast heeft de klant controle over wat er met de data gebeurt.

Internetters die bijvoorbeeld niet willen dat hun data door providers wordt verkocht aan reclamebureaus, zouden dat bij hun provider kunnen aangeven.

Het voorstel is een grote stap naar meer privacy en transparantie op het Amerikaanse internet, maar hiermee zijn we er nog niet. De FCC-baas wil de privacy bij providers aanscherpen omtrent onbeveiligde data, maar daarmee zegt hij niks over andere internetbedrijven die gegevens van gebruikers verzamelen.