Numrush

Amerikaanse communicatiewaakhond FCC neemt netneutraliteit onder handen

Ondanks oproepen van presentator John Oliver en zorgen van diverse (tech-)bedrijven, heeft de FCC nu toch de eerste stappen gezet om netneutraliteit de deur uit te werken. De Amerikaanse communicatiewaakhond stemde gisteren voor het afschaffen van het zogenaamde Title II, weet The Verge.

Title II bepaalt dat al het verkeer op internet gelijkwaardig moet worden behandeld. Providers mogen dus geen diensten, apps en websites voortrekken in ruil voor geld en ook de kwaliteit niet aanpassen. Daardoor kost streamen via Netflix jou net zoveel als het versturen van een WhatsAppje en is de kwaliteit van de verbinding ook gelijk. Daarnaast mogen providers de toegang tot legale content, apps en diensten niet blokkeren.

Title II niet zomaar weg

Maar de FCC wil dus af van die regels. Voorzitter Ajit Pai meent namelijk dat er minder geïnvesteerd wordt in breedbandinternet door de regels.

Met de stemming is de eerste stap in die richting genomen. Maar ook al stemde de FCC voor het afschaffen van Title II, dat betekent nog niet dat de regels ook direct weg zijn. De Amerikaanse bevolking mag eerst nog negentig dagen reageren op het voorstel waar nu over gestemd is. Daarna wordt het voorstel eventueel nog aangepast, zodat de reacties er in verwerkt zitten.

Pas daarna wordt er nogmaals gestemd. Stemt de FCC dan weer voor het voorstel en het afschaffen van Title II, dan wordt het een echte regelgeving. Maar dat duurt dus nog maanden.