Amerikaanse grensbewaking controleert 60 procent meer smartphones

De Amerikaanse grensbewaking heeft het afgelopen jaar zestig procent meer laptops, smartphones, tablets en andere elektronische apparaten doorzocht. Dat heeft de US Customs and Border Protection bekendgemaakt.

In totaal onderzocht de grensbewaking 30.200 elektronische apparaten. De doorzoeking is volgens de Customs and Border Protection “essentieel om de Amerikaanse wet de handhaven en het Amerikaanse volk te beschermen”. De cijfers komen uit het boekjaar 2017, wat loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017.

In het boekjaar 2016 doorzocht de Amerikaanse grensbewaking 19.000 elektronische apparaten. In een jaar tijd doorzocht de organisatie dus bijna zestig procent meer.

Rechtszaak

Burgerrechtenorganisatie ACLU uitte afgelopen week direct kritiek op de hoeveelheid smartphones, tablets en laptops de Amerikaanse grensbewaking doorzoekt. De grenscontrole mag elektronische apparaten doorzoeken op basis van een verdenking, maar ook op basis van willekeurige selectie.

In september 2017 startte de ACLU samen met de Electronic Frontier Foundation (EFF) een rechtszaak namens elf inwoners van de Verenigde Staten. De organisaties hopen dat het doorzoeken van smartphones en laptops ongrondwettig wordt verklaard.