Amerikaanse leger koopt drone die dagen in de lucht kunnen blijven

Het Amerikaanse leger zet in op een bedrade drones die dagen in de lucht kunnen blijven. Het bedrijf CyPhy schrijft deze maand dat het onlangs een order voor dit soort drones, met de naam Persistent Aerial Reconnaissance and Communications (PARC), heeft ontvangen. In tegenstelling tot de gebruikelijke draadloze variant, is het apparaat niet na een aantal uur onbruikbaar vanwege een lege batterij.

Volgens CyPhy heeft de drone de potentie om honderden uren achter elkaar te vliegen. De bedrading zorgt niet alleen voor de benodigde energie, maar via de kabel kan ook vanuit de grond gecommuniceerd worden met de drone en worden de opgenomen videobeelden verstuurd.

De bestelling is geplaatst door de afdeling Rapid Equipping Force (REF) van het Amerikaanse leger, een tak met als taak om zo snel mogelijk bepaalde hulpmiddelen en ongebruikelijke uitrusting op een locatie te brengen. De tak werd opgericht nadat het leger zich in 2002 in Afghanistan afvroeg of een robot zou in het veld zou kunnen bijdragen, waarna in samenwerking met onder andere DARPA binnen dertig dagen een robot werd ontwikkeld.