Amerikaanse leger werkt aan contactlens met zoom-functionaliteiten

Altijd al je eigen blikveld willen in- of uitzoomen om meer overzicht of juist meer detail te zien in een bepaalde situatie? Als het aan het Amerikaanse leger ligt is het binnenkort het nieuwst gereedschap voor hun soldaten in de vorm van een geavanceerde contactlens.

De zogenaamde ‘telescopische contactlens’ is slechts één millimeter dik en is in staat om tot 2.8 keer in te zoomen. Hoewel de lens nog niet in staat is om gezichtsherkenning toepassen, is hij wel geavanceerd genoeg om de drager te laten switchen tussen ‘normaal’ en ‘zoom’.

terminator-style-contact-lens-670

Hoewel het onderzoek grotendeels betaald wordt door de onderzoekstak van het Amerikaanse leger (DARPA), wordt de lens door een team van onderzoekers gemaakt en getest in Zwitserland. Het team van EPFL in Lausanne werkt echter weer nauw samen met onderzoekers aan de Universiteit van Californië.

Op het moment wordt een prototype van de lens nog getest op “simulaties” van het menselijk oog of via een aangepaste bril waar de lens op verwerkt is. Het team is echter overtuigd dat het binnenkort met fysieke tests kan beginnen.