Amerikaanse luchtmacht spendeert 500 miljoen dollar aan raket Blue Origin

De Amerikaanse luchtmacht heeft een contract van 500 miljoen dollar aan Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, gegeven. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de New Glenn-raket, meldt Quartz. De raket moet militaire en spionage-satellieten de ruimte in brengen.

De bedoeling is dat de luchtmacht twee ruimtevaartbedrijven selecteert om zijn ruimtevoertuig aan het begin van 2020 te lanceren. Het Pentagon heeft dan ook nog een contract uitgedeeld. Het gaat om een contract van 792 miljoen dollar aan Northrop Grumman voor de ontwikkeling van de raket OmegA.

Daarnaast is een overeenkomst van 967 miljoen dollar gesloten met de United Launch Alliance, een bedrijf van Boeing en Lockheed Martin, om een raket genaamd Vulcan Centaur te maken. De Vulcan gaat dezelfde motoren als New Glenn gebruiken, omdat er vorige maand een overeenkomst is gesloten.

SpaceX

SpaceX kreeg geen ontwikkelingscontract, wat verrassend was voor veel mensen uit de industrie. Het bedrijf kan echter wel meedoen aan de wedstrijd voor contracten van de national security launch in 2020. De contracten die nu zijn uitgereikt, zijn namelijk alleen om raketten te ontwikkelen die aan de eisen voor volgende missies kunnen voldoen.