Amerikaanse muziekstreamingsdienst Pandora neemt onderdelen Rdio over

Rdio

Pandora en Rdio. In Nederland zal het weinig mensen wat zeggen, maar in de VS zijn het twee bekende muziekstreamingdiensten. Al moet ik dat, in het geval van Rdio, eigenlijk in de verleden tijd schrijven. Dat bedrijf bestaat namelijk niet meer. Het heeft een faillissement aangevraagd en Pandora neemt een aantal belangrijke onderdelen en het personeel over voor 75 miljoen dollar.

Pandora is in de VS een stuk populairder dan de Europese streamingdienst Spotify, maar het werkt ook iets anders. Bij Pandora kun je niet naar losse tracks of albums luisteren, maar de dienst biedt eigenlijk allemaal radiostations aan, aangepast aan je muzieksmaak. Dit is vergelijkbaar met wat de relatief onbekende dienst MyRadio doet in Nederland.

Rdio (dat in tegenstelling tot Pandora ook in Nederland actief is) biedt ook dat soort radiostations, maar heeft daarnaast een betaald abonnement volgens het Spotify-model. De kans is groot dat Pandora door de overname ook een onbeperkte streamingdienst gaat aanbieden in de VS en daarmee in een hevigere concurrentiestrijd verzeild raakt met Spotify, Apple Music en Google Play Music. Pandora praat in een persbericht over het aanbieden van een “uitgebreidere luisterbeleving”.

Wat er gaat gebeuren met de huidige klanten van Rdio is onduidelijk, maar voor nu blijft de dienst gewoon beschikbaar. Mogelijk komt Pandora door de overname ook in Nederland beschikbaar. De overname wordt naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar afgerond.