ProPublica is eerste grote Amerikaanse nieuwssite op het dark web

Tor

De Amerikaanse nieuwssite ProPublica is sinds afgelopen week te vinden op het dark web. Waar je bij het dark web eerder denkt aan duistere zaken, zoals de handel in wapen en drugs of communicatie tussen terroristen, zie je dat er steeds meer normale websites te vinden zijn. Via Tor kan iedereen ProPublica voortaan bezoeken, waarbij de privacy van de bezoekers gegarandeerd is.

Mike Tigas, die de Tor-versie van ProPublica bouwde zegt tegen Wired:

Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om te beslissen welke metadata hij of zij achterlaat. We willen dat niemand weet dat je ons hebt bezocht of wat je hebt gelezen.

In principe kun je elke reguliere website via Tor bezoeken om anoniem te blijven. Alleen bestaat dan het risico dat de laatste computer in het Tor-netwerk, die verbinding legt met de servers van de site zelf, alsnog meekijkt me wat jij bezoekt. Door de site aan te bieden binnen Tor zelf, wordt zelfs dat laatste risico weggenomen.

Het aantal gebruikers van de Tor-versie van ProPublica zal waarschijnlijk beperkt zijn, maar het biedt bijvoorbeeld klokkenluiders de mogelijkheid om de berichtgeving die voortkomt uit hun eigen werk volledig anoniem te bekijken. Daarnaast hoopt ProPublica ook dat het kan helpen om het beeld dat mensen van het dark web hebben bij te stellen. “Goede voorbeelden, van sites zoals ProPublica, die dit soort diensten gebruiken, laten zien dat dit niet alleen iets is voor criminelen”, aldus Tigas.