Amerikaanse onderzoekers zetten drones in voor bloedtransport

Drones zijn al lang niet meer alleen geschikt om video’s te maken. Op dit moment zijn er verschillende onderzoeken aan de gang om de vliegende apparaten te gebruiken bij het vervoeren van bloed naar mensen in een levensbedreigende situatie.

Volgens experts is er behoefte aan een snellere en goedkopere manier om bloed te vervoeren en drones zouden daar goed bij kunnen helpen. Dr. Timothy Amukele van de Johns Hopkins University School of Medicine heeft al verschillende tests uitgevoerd met de drones. Het is natuurlijk van belang dat het bloed zo veilig mogelijk wordt vervoerd. Volgens Amukele zijn drones cruciaal bij het vervoeren van medicijnen naar ziekenhuizen die slecht bereikbaar zijn, omdat ze in een afgelegen gebied liggen. Vooral na een traumatisch ongeluk is het in sommige gevallen een stuk sneller om een drone op pad te sturen.

Schermafbeelding 2015-07-30 om 15.22.36

Onderzoekers waren bang dat de bloedcellen tijdens de dronevlucht beschadigd zouden raken, maar na meerdere tests werd geconcludeerd dat men daar niet bang voor hoeft te zijn. Elf jaar geleden raakte Brian Boyle ernstig gewond bij een ongeluk en waren er zo’n 50 bloeddonoren nodig om hem in leven te houden. Volgens Boyle zorgen drones ervoor dat er meteen bloed toegediend kan worden op de plek van het ongeval. Toch kan het nog lang duren voordat er gebruik wordt gemaakt van drones in levensbedreigende situaties. Volgens onderzoekers duurt de studie naar deze techniek nog twee jaar. De volgend stap zal een pilot zijn in Afrika.