Amerikaanse overheid investeert miljoenen in dna manufacturing

DNA

De Amerikaanse overheid gaat meer geld investeren in genetic engineering. Het doel? Landbouwgewassen versterken en nieuwe medicijnen ontwikkelen.

Het Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) is de Amerikaanse overheid die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de nieuwste technologie. In principe is het vervolgens de bedoeling dat er een militaire toepassing voor wordt gevonden, want DARPA is immers een afdeling van Defensie. In dit geval lijkt het maatschappelijk nut voorop te staan.

DARPA investeerde twee jaar geleden 7 miljoen dollar in The Foundry, een samenwerking tussen MIT en Harvard. Met dit geld werd een project opgestart, waarbij werd gekeken hoe je enorme genetische systemen kunt samenstellen met genen. De ontwikkeling lijkt naar wens te verlopen, want DARPA heeft inmiddels nog 32 miljoen dollar beschikbaar gesteld.

Wat DARPA precies probeert te bereiken weten we natuurlijk niet, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat er met genetische manipulatie een soort supersoldaat gecreëerd wordt. Het zou vooralsnog vooral gaan om genetische aanpassingen die bepaalde landbouwgewassen minder vatbaar maken voor bacteriën, zodat deze gewassen minder vaak besproeid hoeven te worden.

De investering geeft nogmaals aan hoe Amerika kijkt naar genetisch gemanipuleerd voedsel. Het zou kunnen dat deze producten ook in Europa (en dus Nederland) eenvoudiger op de markt komen, want dat is een belangrijk onderdeel van het TTIP-verdrag. Of we daar vrolijk van moeten worden? Nee, zo legt Arjen Lubach haarfijn uit in onderstaande video.