Numrush

’39 staten waren slachtoffer van Russische hackers tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen’

De impact van Russische hackers tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen was veel groter dan gedacht. In maar liefst 39 van de 50 staten werden systemen aangevallen die werden gebruikt bij de stembusgang zelf of door de campagneteams van de presidentskandidaten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van drie verschillende bronnen.

Het leidde er zelfs toe dat Obama gebruik heeft gemaakt van zijn speciale cybersecurity-hotline met president Poetin. Het Kremlin heeft daarop vooral om meer informatie gevraagd over de hacks, die het Witte Huis ook heeft gegeven. De aanvallen zijn echter niet gestopt.

Illinois

In Illinois hebben beveiligingsonderzoekers bewijs ontdekt dat hackers hebben geprobeerd om stemdata aan te passen of te wijzigen. Maanden voor de verkiezingen hadden ze al informatie van 90.000 inwoners gestolen uit de database waarin stemmers worden geregistreerd.

In minstens één staat hebben de Russen toegang gekregen tot financiële database van een campagne. Desondanks denken de Amerikanen niet dat de acties de verkiezingsuitslag hebben beïnvloed.

Dat Russische hackers hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden is niet nieuw. Het was al duidelijk dat de Russen e-mails van het campangeteam van Clinton hadden gestolen. WikiLeaks heeft deze vervolgens gepubliceerd. Ook was duidelijk dat hackers ook op andere plekken hadden ingebroken. Dat de operatie echter zo groot van omhang was, was tot nu toe nu niet bekend.

Toekomst

Volgens Bloomberg moeten de Amerikanen serieus bezorgd zijn over toekomstige verkiezingen. Het is duidelijk geworden hoe kwetsbaar deze zijn voor hackers. Vorige week maakte de voormalige FBI-baas James Comey duidelijk dat Rusland ook niet klaar is met inmenging in de Amerikaanse politiek. “Ze komen achter Amerika aan. Ze komen terug”, aldus Comey tegen de senaatscommissie die hem verhoorde.

Ook anderen in Washington maken zich zorgen. De Amerikanen hebben immers zo’n drie jaar tijd om nog veel meer kennis te verzamelen van de Amerikaanse systemen en zich voor te bereiden op de volgende verkiezingen.