Van virtual reality tot chatbots: Media halen alles uit de kast voor verkiezingsnacht

Vannacht is de spannendste nacht sinds vier jaar voor de Verenigde Staten. Dan wordt duidelijk of Trump of Clinton de nieuwe president van de het land wordt. Maandenlang ging het in de Amerikaanse media over bijna niet anders en vandaag is de dag des oordeels. De Amerikanen gaan vandaag naar de stembus (in sommige staten kon eerder ook al gestemd worden) en vannacht wordt dan duidelijk wie de winnaar wordt.

Voor de media is de uitslagavond altijd het ultieme moment om uit te pakken, dat zien we in Nederland al met onze verkiezingen, maar in de VS gaat dat nog veel verder. En er is dit keer meer technologie voorhanden dan ooit tevoren, dus we zien allerlei nieuwe initiatieven. Ik heb de meest interessante voor je op een rij gezet!

De uitslag in 360 graden

CNN kreeg tijdens eerdere verkiezingen aandacht doordat ze hun verslaggevers via hologrammen de studio inhaalden. Een mooie manier om te laten zien wat er technisch mogelijk was (inmiddels heeft bijvoorbeeld RTL in Nederland een studio waarmee dit ook gewoon kan). Wat is dan nu de grootste vernieuwing als het om beeld gaat? Virtual reality natuurlijk! En verschillende media doen daar wat mee.

De politiek nieuwssite The Hill gaat vanavond korte 360-gradenvideo’s maken bij de campagnes van Trump en Clinton. Je kunt dus om je heen kijken op de partijbijeenkomsten om de reacties op de uitslagen in verschillende staten te zien. Het wordt geen livestream (dat zou erg saai zijn), maar er worden bewust korte video’s gemaakt die snel online worden gedeeld. Hierdoor voelt het alsof je zelf tussen de mensen staat!

The Hill was overigens niet de enige met dit idee. Sky News doet ongeveer hetzelfde, maar is ook nog aanwezig in diverse belangrijk swing states met hun 360-grandecamera’s. De nieuwszender lanceerde eerder een speciale app voor zijn virtual-reality-producties.

De complete uitslag in een pushbericht

Het versturen van een pushbericht bij breaking news is natuurlijk niets nieuws meer en ook met verkiezingsuitslagen kun je deze techniek natuurlijk goed inzetten. The Britse krant The Guardian gaat echter nog een stap verder. Op de iPhone ontvangen abonnees namelijk pushberichten met daarin een duidelijke afbeelding die de tussenstand laat zien, daaronder vind je in een paar bulletpoints de belangrijkste highlights. Hierdoor zie je alles wat je moet weten direct op het lockscreen van je iPhone.

The Guardian maakt hiervoor slim gebruik van een nieuwe mogelijkheid van iOS 10 om complexere pushberichten te sturen, meldt Niemanlab. Dit kan pas sinds twee maanden en de krant heeft de mogelijkheid dus meteen omarmt.

The Guardian pushbericht

Uitslagen via chatbots

Uiteraard worden ook chatbots volop ingezet tijdens de uitslagenavond. CNN zit bijvoorbeeld op Kik, een chatapp die in de VS populair is onder jongeren. De nieuwszender verstuurt niet alleen uitslagen, maar ook gifjes uit de tv-uitzendingen. De zender hoopt hiermee een publiek te bereiken dat niet naar CNN kijkt op tv, schrijft Ad Age. Slim!

Maar CNN is slechts één van de vele media met een chatbot die vanavond wordt ingezet. Bijvoorbeeld de New York Times en The Guardian hebben ook een chatbot, maar dan op Facebook Messenger.

Datavisualisaties

Uiteraard doen media ook hun best om gewoon met ijzersterke datavisualisaties de verkiezingsuitslagen in beeld te brengen. Omdat het stemmen nog in volle gang is, staan ze waarschijnlijk nog niet allemaal online, maar voor nu vind ik die van Politico erg sterk. Zij laten namelijk nu ook al zien waar de stembussen op welk moment sluiten en vannacht druppelen daar vanzelf de resultaten binnen. The Huffington Post heeft daarentegen een ijzersterke pagina met zeer gedetailleerde voorspellingen voor de echte liefhebber. En dan hebben we natuurlijk nog Nate Silver, de man die de verkiezingsuitslag als beste zou voorspellen. Zijn voorspellingen vind je hier.

De uitslagen druppelen in de loop van de nacht binnen. Afhankelijk van hoe bepaalde staten uitvallen kan het redelijk snel beslist zijn of kan het tot in de vroege ochtend duren. Mocht je de hele nacht wakker blijven, dan hoef je in ieder geval niks te missen.