Amerikaanse regering investeert 4 miljard in zelfrijdende auto’s

De Amerikaanse regering wil maar al te graag helpen om zelfrijdende auto’s ook daadwerkelijk op de weg te krijgen. Daarom wordt er door de overheid maar liefst 4 miljard dollar geïnvesteerd in een project, waarbij de technologie en regelgeving voor de zelfrijdende wagens wordt onderzocht.

De investering werd bekendgemaakt door de Amerikaanse minister Anthony Foxx tijdens de autobeurs in Detroit. Met de investering moet het onderzoeksproject 10 jaar lang actief kunnen blijven. Daarbij wordt gekeken naar een “transportsysteem voor de 21e eeuw”.

De Amerikaanse regering wil gaan samenwerken met bestaande partijen die aan zelfrijdende auto’s werken. Binnen een half jaar moet er worden samengewerkt, zodat industrieleiders samen met de regering een manier kunnen vinden om de auto’s veilig op de markt te brengen.

Tegelijkertijd wordt nagedacht over de wetten die mogelijk vereist zijn om de auto’s toe te staan. Daarbij staan we duidelijk nog aan het voorfront, want de minister vraagt tech- en autobedrijven hoe de wetten volgens hun geïnterpreteerd moeten worden. Hoe wordt de veiligheid van een zelfrijdende auto gekeurd? We moeten er in de komende jaren achterkomen dankzij het project. Er worden nu al stappen gezet om een BMW die zelf kan parkeren snel op de markt te krijgen.

Of nou ja, in Amerika dan. Het project heeft uiteraard geen directe invloed op de Nederlandse automarkt – maar wel een indirecte. Hoe sneller de zelfrijdende auto’s op de Amerikaanse weg kunnen rondrijden, hoe sneller deze markt op grote schaal van start gaat. Daardoor is de kans meteen een stuk groter dat ook Nederland snel aan de beurt is, omdat de overheid wordt aangespoord om al deze nieuwe auto’s op de weg te krijgen.