Amerikaanse tech-industrie: “Blijf van de encryptie af”

Top bedrijven uit de Amerikaanse tech-industrie waarschuwen Obama voor de gevolgen van het instellen van nieuwe regels rondom de beveiliging van versleutelde systemen. Hierdoor komt de privacy van gebruikers in gevaar.

Maandag ontving Obama een brief waarin twee organisaties die grote software en hardware bedrijven representeren, schreven:

We are opposed to any policy actions or measures that would undermine encryption as an available and effective tool

De Information Technology Industry Council en de Information Industry Association representeren tech bedrijven als Apple, Google, Facebook, IBM en Microsoft. De brief wordt beschreven als het laatste salvo in wat een lang gevecht kan worden over toegang voor de overheid tot smart phones en andere digitale apparaten.

Vanuit de Amerikaanse overheid is aan bedrijven gevraagd om manieren te vinden waarop de overheid rond de encryptie heen kan op versleutelde systemen om zo illegale activiteiten te onderzoeken. Tegelijkertijd moeten de systemen niet zo zwak zijn dat criminelen en hackers ook toegang hebben tot de telefoons en andere apparaten.

Vorige week zei Josh Earnest, woordvoerder vanuit het Witte Huis, dat dit een onderwerp is die de aandacht van Obama heeft getrokken. Hij erkende de moeite van de bedrijven die de vrijheden van de Amerikaanse burger willen beschermen. Daar voegde hij aan toe: “Companies would not want to be in a position in which their technology is being deployed to aid and abet somebody who’s planning to carry out an act of violence”.

De brief die naar Obama werd gestuurd, werd ook verstuurd naar onder andere FBI directeur James Comey, Homeland Security Secretary Jeh Johnson en Attorney General Loretta Lynch.

De industrie denkt dat de online handel zo gegroeid is omdat consumenten denken dat hun betalingsinformatie veilig is. Het vertrouwen van klanten in digitale producten en diensten is belangrijk voor toekomstige economische groei van de online marktplaats, schrijven de organisaties in de brief.

Accordingly, we urge you not to pursue any policy or proposal that would require or encourage companies to weaken these technologies, including the weakening of encryption or creating encryption ‘work-arounds’.