Binnenkort varen er zelfsturende boten over de Amsterdamse grachten

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het AMS Institute, dat onderzoek doet naar stedelijke vernieuwing, gaan een vloot van zelfsturende boten testen op de Amsterdamse grachten. De autonome varende bootjes kunnen zowel mensen en goederen vervoeren als onderdeel uitmaken van de infrastructuur.

De zelfsturende bootjes zouden bijvoorbeeld een platform of een brug kunnen maken die binnen enkele uren ook weer afgebroken kan zijn. Het project van de zelfsturende bootjes heeft de naam Roboats gekregen. Aan de proef werken naast onderzoekers van MIT ook onderzoekers van de TU Delft en de Wageningen Universiteit mee. De tests worden in een periode van vijf jaar uitgevoerd.

De onderzoekers zijn ook van plan om onderwaterrobots te gebruiken om onderzoek te doen naar het leefmilieu in de grachten of om de fietsen die elk jaar in het water terechtkomen terug te vinden. In 2017 moeten de eerste bootjes in de grachten van Amsterdam te vinden zijn. In totaal is er 25 miljoen euro gemoeid met het project, waarvan 20 miljoen afkomstig van MIT.