Gemeente Amsterdam gaat data TomTom-klanten analyseren om verkeersdoorstroming te verbeteren

De gemeente Amsterdam gaat data van TomTom-klanten analyseren om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Dat meldt NU.nl. TomTom gaat de data die het bedrijf via zijn navigatiesystemen verzamelt met de gemeente delen. Die kan vervolgens kijken of de maatregelen het gewenste effect hebben op de doorstroming van het verkeer.

TomTom gaat de data die het bedrijf deelt met Amsterdam anonimiseren, zodat individuele gebruikers niet te achterhalen zijn. De informatie kan van verschillende apparaten en apps van het bedrijf afkomstig zijn. Door al deze informatie te bundelen, kan het bedrijf een beeld van de verkeerssituatie leveren.

De data moeten er uiteindelijk voor zorgen dat het verkeer zich de stad beter spreidt. Het bedrijf gebruikt data van zijn gebruikers ook om zijn eigen producten en diensten te verbeteren. In september maakte TomTom bekend hun klanten te gaan wijzen op vrije parkeerplekken. Het bedrijf wil dat doen in 25 Europese steden, waaronder in Rotterdam en Amsterdam.

Een mogelijk resultaat van de data-analyses in Amsterdam zijn dynamische parkeertarieven, zegt Bharat Venkataraman van TomTom vandaag in het Parool. Volgens hem duurt het niet lang voordat de prijs van een parkeerplaats wordt aangepast afhankelijk van de drukte in een gebied. De krant schrijft dat Venkataraman verwacht dat dynamische parkeertarieven binnen vier jaar zijn ingevoerd.