Amsterdam is de Nederlandse hoofdstad van botnets

De meeste computers die in Nederland zijn aangesloten op een botnet, ook wel ‘zombies’ genoemd, vind je in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van Norton by Symantec. Die computers – onder meer pc’s, Macs, smartphone en tablets – zijn besmet door bots en worden in botnetwerken gebruikt om bijvoorbeeld DDoS-aanvallen uit te voeren. Ze worden ook gebruikt voor de distributie van spam, advertentieklikfraude en andere internetcriminaliteit.

Als eigenaar van de computer ben je hier vaak niet van op de hoogte. Via het dark web en speciale fora worden de computers als een soort dienst te huur aangeboden, zodat ze gebruikt kunnen worden voor gecoördineerde aanvallen.

Nederland

Wereldwijd staat Nederland met ongeveer 3400 internetgebruikers per bot op de elfde plaats van het totaal aantal botinfecties. Daarmee is er een kans van 1 op 3400 dat ook jij een geïnfecteerde computer hebt, stelt Norton. Daarnaast staan we op de 22ste en 25ste plaats van het aantal actieve bots per land. Dat is minder dan vorig jaar, toen 0,8 procent van de bots wereldwijd in Nederland zaten. Dit jaar is dat namelijk 0,53 procent.

Niet verrassend is dat we de meeste bots in grote steden vinden, met Amsterdam op de eerste plaats. Utrecht en Amersfoort nemen de tweede en derde plaats in. De keuze voor grote steden is logisch, zegt Robert den Drijver, Norton Territory Manager Benelux. “Steden met hoge internet snelheid zijn grote doelwitten voor cybercriminelen, doordat de apparaten die via het internet verbonden zijn, voor lucratieve bronnen van bandbreedte zorgen.”

Turkije en Rusland

Kijken we naar het Europese aantal botnets, dan staat Turkije op nummer een. Wereldwijd nemen zij de vijfde plaats in. Ook hier is een grote stad het voornaamste doelwit, namelijk Istanbul, gevolgd door Ankara.

Het land had ongeveer één geïnfecteerd apparaat per 1139 internetgebruikers. Oftewel. Rusland heeft ongelofelijk veel internetgebruikers, maar staat toch maar op de negende plaats van botpopulaties. Meer dan 37 procent hiervan komt uit Moskou. In Hongarije vinden we de meeste bots per inwoner. Hier vinden we namelijk een bot per 393 internetgebruikers. De meeste hiervan zitten in Boedapest (30 procent) en Sziget (25 procent).

Overigens is de locatie van een bot niet van belang voor het uitvoeren van een aanval. Den Drijver: “Een geïnfecteerd apparaat in Europa zou kunnen bijdragen aan een aanval in Azië, door bijvoorbeeld een cybercrimineel in Noord-Amerika bestuurd. Vanuit het Zuidpoolgebied zouden wij waarschijnlijk botaanvallen zien als daar meer bandbreedte zou zijn.”