Amsterdam wil tijdens het EK 2020 het 5G-netwerk testen

Al jaren gaat het over 5G, dat de opvolger van 4G moet worden, maar echt concreet werd het de afgelopen jaren nog niet. Ja, er wordt op allerlei plekken volop getest met 5G-technologieën door ontzettend veel bedrijven. En dat schreeuwen ze ook van de daken. Maar reken er echter niet op dat je binnen nu en een paar jaar een smartphone met 5G hebt.

Sterker nog: eerst moet nog bepaald worden welke technologie er nu precies gebruikt gaat worden. Er wordt nog volop gewerkt aan concepten voor een standaard. Dat betekent echter niet dat bedrijven en overheden rustig aan de zijlijn staan te wachten. De eerste 5G-tests zijn al gepland.

EK 2020

Eén van de eerste echte grootschalige tests zal plaatsvinden in Japan tijdens de Olympische Spelen in 2020. Maar nu heeft Amsterdam plannen om de Japanners net even voor te zijn en met het EK van 2020 al een test te doen. Dat toernooi vindt vanwege de 60e verjaardag van de UEFA plaats in dertien landen. En in case you missed it: een deel van de groepswedstrijden en een achtste finale zal in de Amsterdam ArenA worden gespeeld.

Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteert Ger Baron, de ‘chief technology officer’ van de gemeente Amsterdam, vanmiddag de plannen voor een 5G-test rond de ArenA in 2020. Dat wist het FD [€] als eerste te melden. Voor Euro2020 krijgt de ArenA een opknapbeurt, waarbij het stadion wordt uitgerust met de nieuwste Internet of Things-technologie. Een 5G-test zou daar perfect bij passen, denkt de gemeente Amsterdam.

De Europese Commisissie wil ook dat er in 2020 een 5G-netwerk in de EU actief is en wil daar ook in investeren. Daarnaast werkt Amsterdam voor de innovatieprojecten rond de ArenA al samen met partijen als Huawei, KPN, TNO en KPMG. De gemeente is er dan ook van overtuigd dat Amsterdam de perfecte plek is om 5G te gaan testen.