Voor het eerst in Nederland: Amsterdamse brandweer test robot

Het brandweercorps Amsterdam-Amstelland gaat de komende twee jaar onderzoeken of het gebruik van een robot meerwaarde kan hebben bij het werk van de brandweer. Dat is een primeur in Nederland.

De brandweer heeft voor het onderzoek een robot gekocht: de SCARAB TX van het Franse Tecdron. Dat zegt je waarschijnlijk zo niks, maar het is een robot die speciaal is gebouwd voor brandbestrijding en hulpverlening. De robot is op afstand bestuurbaar en uitgerust met de de nodige camera’s en sensoren. Hij beweegt zich voort via rupsbanden. De SCARAB TX kan worden uitgerust met allerlei extra hulpmiddelen, zoals een water/schuimkanon, ventilatoren, brancarddragers en nog veel meer.

Het onderzoek dat de komende twee jaar wordt uitgevoerd blijft niet beperkt tot testsituaties. De robot zal zo snel mogelijk wordt ingezet in bij echt incidenten. Volgens de brandweer is het vooral interessant voor tunnels, industrie en havens. En daar heeft Amsterdam er genoeg van.

“Het doel is om erachter te komen hoe, en überhaupt of,  een onbemand systeem effectief kan worden ingezet als ondersteuning bij het bestrijden van brand en andere incidenten”, aldus Brandweer Amsterdam-Amstelland. De bedoeling is dat de resultaten verder worden gedeeld in de rest van Nederland.

Wil je de robot in actie zien? Dat kan, want hij wordt drie weekende achter elkaar getoond tijdens open dagen van de brandweer. In Aalsmeer op 21 mei, in Driemond 28 mei en op Pier Afrika in Amsterdam op 4 juni.