Analist: ‘Zonder @realDonaldTrump is Twitter 20 procent minder waard’

Mocht president Donald Trump besluiten om te stoppen met Twitter, dan kan het bedrijf al gauw 2 miljard in waarde verliezen. Dat zegt analist James Cakmak tegen Bloomberg. Het bedrag komt neer op ongeveer 20 procent van Twitter’s bedrijfswaarde. Twitter loopt volgens de analist het risico dat zijn aandeel niet langer stijgt als @realDonaldTrump besluit om een ander platform voor zijn dagelijkse berichten te kiezen.

Trump is volgens Cakmak vooral belangrijk voor de immateriële waarde van Twitter. “Er is geen betere gratis reclame in de wereld dan de president van de Verenigde Staten”, zegt de analist tegen Bloomberg. Mocht de president van de Verenigde Staten echt besluiten het sociale medium te verlaten, dan leidt dat volgens hem niet tot een massaal vertrek van andere gebruikers.

Wereldwijd heeft Twitter 328 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Hoeveel mensen dagelijks op het sociale netwerk inloggen, maakt het bedrijf niet bekend. Analist Cakmak schat dat aantal op ongeveer 125 miljoen.

Het account @realDonaldTrump is een van de populairste accounts van het sociale medium. De president wordt door ruim 36 miljoen accounts gevolgd. Daarmee staat de president Trump op de 28e plek van meest gevolgde Twitter-accounts. Zijn voorganger Barack Obama staat op plek 3, met bijna 94 miljoen volgers.

Trump-bump

Vlak na de verkiezing van Donald Trump, in november 2016, spraken analisten over een mogelijke ‘Trump-bump’ voor Twitter. Het favoriete kanaal van de president zou Twitter meer gebruikers kunnen opleveren.

Dat viel in eerste instantie vies tegen. Voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen had het sociale medium 317 miljoen dagelijks actieve gebruikers. In het laatste kwartaal van 2016 steeg dat naar 319 miljoen.

In het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal maandelijkse gebruikers wel redelijk, naar 328 miljoen. Maar uit de meest recente cijfers bleek dat het bedrijf die groei niet door weet te zetten. Het afgelopen kwartaal bleef het aantal maandelijkse gebruikers hangen op 328 miljoen.