Analoge fietscomputer is stiekem best modern

Zie je de Omata One voor het eerst, dan zou je denken dat deze fietscomputer uit de 19e eeuw stamt. Niks is echter minder waar: dit apparaatje bevat aan de binnenkant namelijk de nodige moderne hardware, zoals een GPS-transceiver en een USB-poort om je fietstochten mee te exporteren.

Dat maakt de kleine fietscomputer net zo modern als alternatieven, maar dan met een stijlvoller ontwerp. Je hebt een grote wijzerplaat die laat zien hoe snel je fietst, een analoge klok om je rittijd bij te houden en een derde meter die aangeeft hoog die ene helling nou eigenlijk is.

Door de fietscomputer via USB met een computer te verbinden, kun je fietsdata naar Strava uploaden. Daar kun je ook persoonlijke doelen instellen om naar te streven. Overigens lijkt dat de enige uploadmethode: je kunt niet met behulp van Bluetooth en een smartphone met Strava verbinden.

Goedkoop is ie niet. Je betaalt voor de Omata One mistens 499 dollar – een bedrag dat je op Kickstarter moet investeren. Het project heeft zijn streefbedrag van 150.000 dollar al binnen, wat betekent dat de makers er binnenkort mee aan de slag gaan. In februari 2017 worden de eerste exemplaren verscheept. Te laat voor het fietsseizoen van 2016 helaas.